Med små enkla vanor i vardagen kan man komma långt. Mikrovanor kan göra stor skillnad för hälsan och välmåendet och samtidigt minska risken för att dö i förtid.
Mest läst i kategorin
Vetenskapsjournalisten Linn Asterby och Bertil Marklund, tidigare professor och läkare står bakom podden “Så lever du längre” och har även givit ut en bok i ämnet: “Explosiva mikrovanor – boosta din hälsa på några minuter”.
– Att leva ett hälsosamt liv kan vara ganska ångestladdat, många känner att de inte räcker till. Men ju mer forskning som kommer, desto tydligare blir det att det med ganska enkla medel går det att lägga till vanor som också gör att vi mår bättre och lever längre, säger Linn Asterby till Aftonbladet.
Några sekunder eller minuter
Små, snabba insatser från allt till några sekunder upp till 15 minuter har stor inverkan.
– Ett av mina favorittips handlar om att pimpa din mat. Det är ett väldigt enkelt tips som handlar om att slänga in lite frön, örter och kryddor över maten, säger Linn Asterby och berättar att man bara med det knepet förbättrar man tarmfloran och stärker kroppens immunförsvar.
Senaste nytt
Intensivstäda
Ett annat tips som ger stor effekt handlar om att intensivstäda.
– Bara man får upp pulsen 1-2 minuter är det en hälsoboost för hela kroppen. Bara man gör den lilla förändringen minskar man risken med att dö i förtid med 40 procent enligt forskningen, säger Linn Asterby till Aftonbladet.
Dela livet
Den sociala samvaron är viktigt och ensamhet och isolering kan vara skadligt. Därför kan sociala, spontana aktiviteter – där allt inte måste vara så perfekt göra stor skillnad för välmåendet.
– Det kan handla om att bjuda in en vän fast hemmet är stökigt och dela livet som det är. Man kan bjuda på enkel linssoppa mitt i vardagen, säger hon.
Asterby och Marklund slår ett slag för lite annorlunda hälsotips, som att höra av sig till någon du saknar, tacka från hjärtat eller göra saker som att lyssna på musik och gå en promenad.
Tankens kraft
– Visst är det häftigt att den typen av aktivitet kan ha så stor inverkan. Förutom att forskningen visar att den som är optimist lever längre så visar världen längsta studie från Harvard som har pågått i över 85 år att det enda som egentligen spelar roll är våra relationer, säger Linn Asterby.
Hon ger råder även att ge sig ut på en njutningspromenad. Det bygger bland annat på en stor studie med 100-åringar som alla hade det gemensamt att de var optimistiska i grunden och hanterade livets svårigheter på ett bra sätt.
– Om man gör det här till en vana tränar man upp sin tacksamhet och har lättare att se positivt på livet. Man går ut och koncentrerar sig på att njuta av små saker som hur löven prasslar i gräset eller hur röda äpplen hänger i ett träd, säger Linn Asterby.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.