News55

Seniorerna som inte kan leva utan marijuana

marijuana
Marijuana – en drog som både kan hjälpa och stjälpa. (Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press / AP / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 29 juni 2024Publicerad: 29 juni 2024

Användningen av marijuana bland äldre ökar, och med det kommer ökade hälsorisker. Här är de som inte kan leva utan drogen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under de senaste åren har användningen av marijuana bland äldre amerikaner ökat markant.

Denna utveckling, som både speglar förändrade attityder och en ökad legalisering av drogen, medför dock både fördelar och risker.

cannabis
Användningen av cannabis har ökat kraftigt. (Foto: TT / AP / Cedar Attanasio )

En ny studie från Food and Drug Administration (FDA) har visat att antalet hälsovårdskontakter relaterade till cannabisrelaterade störningar har ökat krftigt bland det statliga Medicare programmets mottagare från 2017 till 2022.

En forskargrupp ledd av FDA-epidemiologen Silvia Perez-Vilar, analyserade data från nästan 56 miljoner Medicare-mottagare i åldern 65 år och äldre.

Undersökningen inkluderade mer än tre dussin cannabis relaterade störningar, allt från missbruk med abstinenssymptom till förvirringstillstånd.

“Data tyder på att ökande antal hälsovårdskontakter med dokumenterade cannabisrelaterade störningar bland äldre vuxna kan vara kopplade till typen av cannabislegalisering,” skrev Perez-Vilar och hennes kollegor.

Svåra hälsorisker

ANNONS

Trots de potentiella fördelarna med cannabis är det viktigt att vara medveten om de hälsorisker som kan följa, särskilt för äldre vuxna.

Den amerikanska läkarföreningen lyfter fram flera potentiella faror:

  • Förhöjd hjärtfrekvens och blodtryck
  • Försämrat tänkande och koordinationsförmåga
  • Problematisk interaktion med mediciner
  • Lungsjukdomar

Den ökande användningen av marijuana bland äldre amerikaner speglar en bredare acceptans samt en effekt av att drogen legaliserats.

ANNONS

Medan cannabis kan erbjuda lättnad för en rad hälsotillstånd, är det avgörande att främja säker användning och öka medvetenheten om de potentiella riskerna.

Genom att förbättra dialogen mellan läkare och patienter samt stärka kopplingen mellan cannabis och hälsovård, kan äldre vuxna dra nytta av cannabisens fördelar på ett säkert sätt som förbättrar deras livskvalitet utan att äventyra deras hälsa.

Se även:

Läkare varnar äldre för cannabis – förgiftningarna ökade. Hälsa55

ANNONS

Rökte cannabis på semestern – sparkades. E55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS