News55

Sex myter om sex över 60

Sex myter om sex över 60
Det finns många felaktiga uppfattningar när det kommer till äldre och sex. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

Det finns många myter om seniorers sexliv. Här du läsa om några av de vanligaste och varför de inte stämmer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är tidningen Sixty+Me som har tittat närmare på ämnet sexliv efter 60. Tidningen konstaterar att sex definitivt inte bara är för yngre. Det kan vara nog så kryddigt, hälsosamt och bra för välmåendet, så länge det är säkert, njutbart, samtyckt och inte några medicinska hinder. En studie som gjorts av region Stockholm visar att äldre som har ett aktivt sexliv är mer sällan deprimerade och har bättre hälsa.

Sex myter om sex över 60
Närhet, och behoven av det, kan se annorlunda ut då man blir äldre. Foto: TT

Därför har flera pensionärsorganisationer gjort en insats för att bryta tabun och hjälpa äldre att behålla sin sexualitet långt upp i åren. Detta genom en speciell sexkampanj som riktar sig till seniorer. Även konceptet Slow dating som riktar sig till singlar som är 65-plus syftar till att bryta stigmat som till viss del råder.

Lista: Sex vanliga myter

  1. Kvinnor i 60-årsåldern är inte intresserade av sex. Libido är helt individuellt. Visserligen kan den sexuella lusten, både hos kvinnor och män påverkas av hormonförändringar vid åldrandet och till exempel testosteronet minskar. Men det betyder inte att den försvinner helt och intresset för sex beror både på personen ifråga och hur en eventuell relation ser ut. Väldigt många kvinnor har fortfarande ett aktivt intresse för sex.
  2. Sex som senior kan vara farligt. Det kan förekomma hälsoproblem när vi åldras. Saker som kan påverka sexuell aktivitet är till exempel högt blodtryck, diabetes och minskad rörlighet. Även effekter av mediciner. Men om läkaren säger att det är okej är sex och orgasmer tillåtna och kan dessutom förbättra hälsan och det mentala välbefinnandet. Ett aktivt sexliv kan förbättra ditt immunförsvar, minska stress, stärka känslomässig intimitet, hjälpa dig att slappna av, sänka blodtrycket och förbättra din mentala skärpa, skriver Sixty+Me.
  3. Kvinnor i sina gyllene år är inte sexiga eller attraktiva. En kropp ser inte likadan ut vid 60 som när man är 20. Och det gäller både kvinnor och män. Alla möter kroppsliga förändringar och det bästa vi kan göra är att omfamna och acceptera dem. Många seniorer försöker dock ta hand om sig, hålla sig aktiva och attraktiva. Och självförtroende och äventyrskänsla kan vara nog så mycket sexigare än en tight kropp, skriver tidningen.
  4. Äldre kroppar presterar inte sexuellt som de behöver. Detta är inte helt osant. Män kan ha problem med erektil dysfunktion och kvinnor av torra slemhinnor. Men det finns lösningar på dessa problem, som är lätta att få tag på och använda. Dessutom behöver inte sex se ut på samma sätt som det gjorde när man var ung, det finns alternativ och kan varieras.
  5. Sex blir monotont när man åldras. Det behöver definitivt inte vara sant. Du är sannolikt mer bekväm med dig själv och har lärt dig en del på vägen. Sex vara lika spännande som i ungdomens dagar – det som avgör är inställningen och vad man gör det till.
  6. Det finns inget behov av kondomer när du är i klimakteriet. Det behövs förvisso inget preventivmedel för att riskera att inte bli gravid. Däremot är du inte immun mot könssjukdomar. Har du mer än en fast partner, se till att skydda dig själv och din hälsa.

Fördelar med sex som äldre

När du har nått 60-årsåldern har du troligen lärt känna dig själv ganska bra. Du har också sannolikt samlat på dig decennier av sexuell erfarenhet. Självförtroendet kan leda till mer äventyrliga och tillfredsställande sexuella upplevelser och att man njuter av enklare sådana, skriver Sixty+Me.

Med ålderns mognad kommer ofta ett större fokus på njutning snarare än prestation. Sexuell intimitet i form av beröring och kyssar ibland vara allt som behövs. Många lägger även stor vikt vid känslomässig intimitet och det kan leda till djupare och meningsfullare relationer.

ANNONS

Läs mer:

Så kryddar svenskarna sitt sexliv

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS