News55

Äldrevården i ett paradigmskifte

äldre
Det har visat sig att ju nöjdare personalen är, desto bättre upplever vårdtagarna själva kvaliteten på den utförda vården. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 12 aug. 2024Publicerad: 12 aug. 2024

Den svenska äldreomsorgen står inför betydande paradigmskiften i framtiden, särskilt med en åldrande befolkning och ökade krav på vårdkvalitet. Samtidigt är det lika viktigt att förbättra arbetsmiljön för vårdpersonal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har visat sig att ju nöjdare personalen är, desto bättre upplever vårdtagarna själva kvaliteten på den utförda vården, kärnan i verksamheten, rapporterar Forskning.se.

Lena Rosenberg, professor i arbetsterapi, betonar vikten av att lyssna på både personal och vårdtagare för att kunna förbättra arbetsmiljön för undersköterskor och vårdbiträden. Forskning visar att en bättre arbetsmiljö för personalen leder till högre nöjdhet bland patienter och vårdtagare, vilket direkt påverkar deras välbefinnande.

Forskningsprogrammet Future Care

Forskningsprogrammet “Future Care” har undersökt flera aspekter av äldreomsorgen, inklusive rehabilitering i hemmet, den fysiska miljön på äldreboenden och hur man kan minska äldres ensamhet. Resultaten understryker att personalens erfarenhet och kunskap är avgörande för en fungerande omsorg.

Det finns också en växande medvetenhet om behovet av att integrera ny teknik i äldreomsorgen, men tekniken måste anpassas efter vårdens behov och implementeras på ett genomtänkt sätt.

Beslutet att skaffa surfplattor till äldreboenden var exempelvis inte tillräckligt genomtänkt. Vem skulle ombesörja laddningen av dessa?

Ofrivillig ensamhet bland äldre är ett bekymmer
Ett av flera viktiga mål är att få bukt med ofrivillig ensamhet bland äldre genom att erbjuda olika aktiviteter för att få ett socialt sammanhang, (Foto: Pexels)
ANNONS

Positivt med olika projekt för att förbättra vården

ANNONS

Det är positivt att fler initiativ tagits till att förbättra vården och äldreomsorgen. Gruppen äldre personer som behöver viss omsorg växer eftersom de blir äldre, vilket ställer krav på vården.

Äldrecentrum fick nyligen 24 miljoner i sitt projekt att förbättra och utveckla hemtjänst.

Ett pågående forskningsprojekt som ursprungligen startats i Storbritannien med syftet att förbättra vården, har hittills funnit att individuella vårdplaner och regelbunden uppföljning av läkarbesök och mediciner fungerar bäst för en anpassad och flexibel vård.

Vill också bekämpa frivillig ensamhet

För att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre vill regeringen satsa 900 miljoner kronor. Åtgärderna inkluderar hälsosamtal för äldre utan hemtjänst, satsningar på idrott för äldre, och utvecklingen av en nationell strategi för att bekämpa ensamhet.

Sammanfattningsvis är det avgörande att skapa en mer attraktiv och hållbar arbetsmiljö för vårdpersonalen, och att deras erfarenhet och kompetens används mer målinriktat.

Läs också:

Det kan hjälpa fler äldre att bo kvar hemma

ANNONS

24 miljoner till att förbättra hemtjänst

Debatt: Ny teknik kan förbättra vården

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS