News55

Mer egenvård kan spara miljarder för sjukvården

En apotekare plockar upp receptfria läkemedel på¨apotekshyllan. Mer egenvård med receptfria läkemedel i stället för läkarbesök skulle enligt en ny rapport kunna spara en miljard kronor till den svenska sjukkvården
Mer egenvård med receptfria läkemedel i stället för läkarbesök skulle enligt en ny rapport kunna spara en miljard kronor till den svenska sjukkvården. (Foto: TT/Hasse Holmberg/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Sverige kan spara en miljard kronor om året på att använda mer egenvård, det visar en ny rapport från ett bolag inom inom konsumenthälsa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svensk sjukvård befinner sig i kris och kämpar med miljardunderskott, personalbrist och långa vårdköer.

En ny rapport från Victri Advice som konsumenthälsobolaget Haleon Sweden låtit göra visar att om Sverige gör en strategisk satsning på egenvård kan resurser motsvarande en miljard kronor frigöras inom sjukvården varje år.

Egenvård

Egenvård handlar om att ge människor kunskap och verktyg för att själva hantera enklare hälsotillstånd med rådgivning och receptfria läkemedel.

Det kan handla om att behandla huvudvärk med paracetamol eller allergi med nässpray.

En satsning på mer egenvård skulle inte bara ge ekonomisk vinning, det är även en fråga om patientens rätt till egenansvar.

ANNONS

Hundratusentals läkarbesök

Om alla regioner hade samma andel egenvård som Sveriges bästa region skulle enligt rapporten mellan 280 000 och 630 000 läkarbesök friggöras årligen, främst inom primärvården.

ANNONS

Bara genom att patienter behandlar enklare åkommor och besvär med receptfria läkemedel i stället för att gå till vårdcentralen skulle spara upp till en miljard kronor om året.

Det krävs dock nationella initiativ för att en sådan förändring ska kunna åstadkommas.

“Sveriges hälso- och sjukvård står inför stora utmaningar. Men med rätt reformer kan vi vända utvecklingen. Genom att satsa på egenvård kan vi både spara pengar och förbättra vårdkvaliteten för alla”, säger Anja Schwarz, Nordenchef på Haleon i ett pressmeddelande.

Tre reformförslag

Haleon har föreslagit och presenterat tydliga och konkreta förslag i riksdagen. I rapporten finns tre reformförslag.

Det första är att regionerna ser över sina rekommendationslistor för primärvården, för att minska förskrivningen av receptbelagda läkemedel till förmån för egenvårdsalternativ.

Det andra förslaget är ta fram enhetliga nationella riktlinjer för egenvårdsrådgivning. I dag saknas riktlinjer att arbeta efter för aktörer som 1177, apotek och vårdcentraler.

Det tredje förslaget är att stödja en övergång till egenvård genom att introducera en svensk digital motsvarighet till Tysklands Gröna Recept, som innebär att läkare kan ge patienter dokumenterade rekommendationer om egenvård med receptfria läkemedel.

ANNONS

Äldre sjuka sätter tryggheten främst

Det har visat sig att äldre personer som vårdas i sina hem känner sig tryggare och blir delaktigare genom att få vistas i sina hemmiljöer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS