News55

Vaccinationsprogram för äldre - nu kan det bli verklighet

vaccinationsprogram
Nu kan ett vaccinationsprogram för seniorer bli till verklighet.(Foto: Fredrik Sandberg / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

Under Almedalsveckan har frågan om ett nationellt vaccinationsprogram för äldre lyfts fram som en prioritet av flera politiker och experter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Paneldiskussioner har visat en bred politisk enighet kring behovet av att skydda äldre mot sjukdomar som säsongsinfluensa, lunginflammation och bältros.

vaccin sprutor
Det finns nu en tydlig enighet bland riksdagens partier om att ett vaccinationsprogram för äldre är nödvändigt.
(Foto: Claudio Bresciani / TT)

Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna, betonade att det är dags att övergå från ord till handling, skriver Senioren.

Hon kritiserade politikernas tidigare brist på agerande och lyfte fram de ekonomiska och hälsomässiga fördelarna med ett sådant program.

Eriksson påpekade att det inte bara handlar om att förbättra livskvaliteten för äldre, utan också om att minska belastningen på sjukvården och samhällets kostnader.

Politiska representanter från Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna lovade att arbeta för att implementera vaccinationsprogrammet.

De betonade särskilt de ekonomiska vinsterna, med argumentet att friskare äldre skulle innebära lägre sjukvårdskostnader och en mer hållbar samhällsekonomi.

Liberalerna och Sverigedemokraterna har tidigare motionerat om frågan, och nu verkar det finnas en ökad vilja att gå vidare med förslagen i budgetförhandlingarna inför 2025 års statsbudget.

ANNONS

Förbättra informationsspridningen

En central del av diskussionen var också vikten av att förbättra spridning av information kring betydelsen av vaccinationer, samt att säkerställa att vaccinerna blir lättillgängliga för alla äldre, oavsett var i landet de bor.

Det finns det nu, efter en lång kamp, ett starkt politiskt tryck och stöd för att införa ett nationellt vaccinationsprogram för äldre.

ANNONS

Frågan är inte längre om, utan när och hur det kommer att genomföras. Politikerna i Almedalen har tydligt signalerat att de kommer att driva denna fråga framåt med ambitionen att skydda äldre och stärka folkhälsan i Sverige.

För att läsa mer om vaccinationer, besök 1177.

Se även:

24 miljoner till att förbättra hemtjänst. E55

Väntetider på akuten ett problem för äldre. Hälsa55

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS