News55

Varningen: Hälsoappar kan vara skadliga

Artikelbild
Appar som ska hjälpa dig att må psykiskt bättre kan ha motsatt effekt. Arkivbild. (Foto: Emilie Holtet/NTB/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

Appar som ska hjälpa dig att må psykiskt bättre och ge stöd kan i själva verket ha motsatt effekt. I dag är den växande marknaden för appar vid psykisk ohälsa helt oreglerad och många saknar vetenskaplig grund.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan bli väldigt farligt, säger forskaren Petra Müllerová.

Bara inom EU finns närmare 70 000 appar som handlar om psykisk hälsa. Det kan handla om allt från stresshantering och meditation till samtalsstöd med en chattbot.

Till skillnad från appar som hälso- och sjukvården använder eller rekommenderar patienter så finns det ingen kontroll av appar som klassas som friskvård. Råden de ger, även till personer med psykiska problem, saknar ofta vetenskaplig förankring.

Många som använder den här typen av appar är desperata efter hjälp. Men när du ger råd till sjuka måste det vara kvalificerade råd. Så är det inte i dag, säger Petra Müllerová vid Lunds universitet, som forskar om medicinsk rätt och e-hälsoteknik.

Juridisk gråzon

Hon har i sin forskning gått igenom ett stort antal appar och konstaterar att friskvårdsapparna befinner sig i en juridisk gråzon och behöver inte uppfylla några krav på innehåll.

I den enorma buffé som finns att ladda ner serveras allt från lugnande musik och meditationstips till chattbotar som blir som en samtalsterapeut. Men att ta råd från en AI-styrd bot kan gå fel.

Den som har en depression eller till och med tankar på självskador och suicid behöver riktig vård. Men det finns exempel när apparna mer eller mindre uppmuntrat till självmord, säger Petra Müllerová.

ANNONS

I dag finns det inget sätt att kontrollera vilka appar som är säkra eller inte, utöver de som används inom hälso- och sjukvården som kräver en viss certifiering.

Det pågår några initiativ för en bättre översyn av appar inom psykisk ohälsa. Det nordiska samarbetet Norddec, arbetar med att ta fram standarder för den digitala hälsoteknik. I Storbritannien, där man kommit längre, finns Orcha, där en del av alla tillgängliga appar har kvalitetskontrollerats.

Finns knep

Men det finns några knep för den som laddar ner en app som påstås förbättra ditt mående.

Läs omdömena och kontrollera att företaget bakom den inte säljer dina uppgifter vidare. Om appen kräver att du betalar mer för varje steg du går igenom kan det vara ett varningstecken.Det bästa tipset är faktiskt att simulera att du har självmordstankar. Om appen inte omedelbart föreslår dig att söka vård rekommenderar jag inte att du använder den, säger Petra Müllerová.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS