News55

Storsatsning i Sverige på äldre och idrott

Storsatsning i Sverige på äldre och idrott
Flera idrottsaktiviteter riktat till målgruppen 65-plus har dragit igång runt om i Sverige. Arkivbild: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 26 apr. 2024Publicerad: 26 apr. 2024

Riksidrottsförbundet har fått 70 miljoner av staten under 2024 för att få fler äldre att röra på sig. Verksamheten vidgas runt om i Sverige och allt fler aktiviteter för 65-plussare har dragit igång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att det är bra för folkhälsan att röra på sig råder det inget tvivel om. Nu läggs det extra energi för att både locka nya äldre till idrotten och behålla den aktiva målgruppen 65-plus i sina verksamheter. Regeringen har gett ett besked om fortsatt stöd på 70 miljoner kronor för 2024 och preliminärt 70 miljoner kronor för 2025 till Riksidrottsförbundets projekt 65+. Det är en ökning på 25 miljoner kronor från 2023. 

– Målet är att få fler aktiviteter och fler föreningar som erbjuder regelbundna motionsformer och andra föreningsaktiviteter där äldre deltar, säger Aila Ibanez Mengüc, sakansvarig för Riksidrottsförbundets projekt 65+ till Dagens Nyheter.

Storsatsning i Sverige på äldre och idrott
Många seniorer i Sverige är på fötter för att komma igång med mer motion och rörelse. Foto: TT

Kreativa lösningar för äldre

Många idrottsföreningar har varit kreativa för att locka äldre att delta och testa något nytt. Fotboll, gymnastik, judo, tennis och biljard är några exempel på specialidrottsförbund som anpassat olika verksamheter.

– Vi på Riksidrottsförbundet har gjort två större undersökningar och sett att anpassade aktiviteter är viktiga för att få målgruppen att våga testa något nytt. Men anpassade aktiviteter innefattar så mycket mer än bara tröskeln in, utan det handlar även om att fortsätta sänka tröskeln när kroppen förändras, säger Aila Ibanez Mengüc till tidningen.

Runt om i Sverige

Succesivt har antalet specialidrottsförbund och distrikt som är med i satsningen ökat. Från 21 förbund 2020 till nuvarande 52 (av 72) samt från sex till 19 RF-Sisu-distrikt.

ANNONS

– Om ett förbund eller förening har en bra och långsiktig idé som främjar rörelse för målgruppen kan de få ta del av pengarna. Men det behöver inte bara vara nya idéer utan de kan också utveckla befintliga, förklarar Aila Ibanez Mengüc för Dagens Nyheter.

Detta märks ute i landet. 

– Det görs anpassningar för att till exempel fler ska kunna spela fotboll. Det finns ju folk som aldrig sparkat på en boll men som nu gör det.

Läs mer:

Pensionärsorganisationerna: Idrott kan rädda äldres liv

Aldrig för sent: Fyra steg till löparglädje

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS