News55

Stressad? Låt det inte krypa under ditt skinn

När du mår bra gör din hud det också.
När du mår bra gör din hud det också. (Foto: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 06 maj 2024Publicerad: 06 maj 2024

Stressad? Då är din hud garanterat det också. Som ett av kroppens största organ kräver den dessutom mer av dig än snabba lösningar på tub. Här bjuder vi på tre goda råd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det hade såklart varit fiffigt om stress inte syntes vare sig inuti eller utanpå.

Det gör den dessvärre, och det på de mest uppfinningsrika vis. Dålig sömn, dåligt humör, dålig mage, är bara några exempel på hur stress kan transformera sig, till synes obemärkt.

Hur mår din hud?

Vänder vi oss till utsidan, och våra fysiska attribut, kan stress förstås lämna sina spår även där. Närmare bestämt på din hud. Alltid där, eller hur – men hur mår den egentligen?

Svaret på den frågan är nog att den är minst lika stressad som du. Något som den kan signalera till dig genom att vara för fet eller för torr.

ANNONS

Påskyndat åldrande

Ett vanligt tecken på stressad hud är även att den rodnar eller flagnar. Ett annat nässelutslag och klåda. Vidare kan stress påskynda hudens åldrande, vilket visar sig på fina linjer och rynkor. Kanske också sämre elasticitet och lyster än du är van vid.

Drabbas du återkommande av munsår och blåsor är det ytterligare ett kvitto på att dina stressnivåer smugit sig under skinnet på dig.

ANNONS

Påverkas av stress

Något som enligt dermatologen Dr. Brendan Camp inte är särskilt konstigt.

“Huden representerar kroppens största organ och är benägen att påverkas av stress på samma sätt som andra organsystem. Överdriven eller långvarig stress kan påverka hudcellernas normala cellfunktion eller hur immunsystemet interagerar med huden”, säger hon till Fortune.

Det betyder inte bara att du behöver vara uppmärksam på hur din hud beter sig, utan även ge den vad den behöver – fysiskt och mentalt.

Så här lugnar du din hud i tre steg.

  1. Börja med insidan
    Det må låta som en kliché, men det är faktiskt insidan som räknas. Det betyder att krämer och produkter bara kan ta dig så långt och att ditt fokus bör ligga på din mentala hälsa.

  2. Mata din hud
    Javisst, du läser det överallt: Du är vad du äter. Nu får du läsa det igen. Din kost påverkar nämligen det mesta i din kropp. Så även din hud. Välbalanserade måltider kan följaktligen hjälpa din hud att ta sig igenom stressiga perioder.
  3. Sov!
    Få saker påverkar ditt välmående så mycket som din sömn. Så även bristen därav. Ett första steg för att tämja stressnivåerna i kroppen är därför att säkerställa att du får den sömn du behöver. Det kommer även göra gott för din hud.

Läs mer:

Därför ska du sova med strumporna på. News 55

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS