News55

Svenskt hemmatest bedömer risk för hjärtinfarkt

En kvinna har ont i hjärtat. Ett nytt svenskt frågetest som du kan göra hemma bedömer risken för hjärtinfarkt med samma precision som blodprov och blodtrycksmätningar
Ett nytt svenskt frågetest som du kan göra hemma bedömer risken för hjärtinfarkt med samma precision som blodprov och blodtrycksmätningar. (Foto: Jessica Gow/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 juli 2024Publicerad: 05 juli 2024

Svenska forskare har utvecklat ett frågetest du kan fylla i hemma och på bara fem minuter bedöma din risk för hjärtinfarkt. Det visar en ny studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett frågeformulär med 14 frågor som handlar om sådant som ålder, kön, vikt, midjemått, rökning, högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes och din familjs historia av hjärt-kärlsjukdom kan bedöma din risk att drabbas av hjärtinfarkt, det rapporterar Newsweek.

“Som en blixt från klar himmel”

Enligt en ny studie kan testet, genom att respondentens svar integreras i en speciell algoritm, identifiera 65 procent av de individer som har högst risk för hjärt-kärlsjukdom.

Enligt forskarna skulle bedömningen till och med kunna ge svar med samma precision som blodprov och blodtrycksmätningar.

Studien bygger på data från 25 000 individer i befolkningsstudien SCAPIS, som har Göteborgs universitet som bas och vars huvudfinansiär är Hjärt-Lungfonden.

Göran Bergström, professor i klinisk fysiologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och huvudansvarig för SCAPIS, säger att en hjärtinfarkt ofta kommer som en blixt från klar himmel.

“Många som drabbas är till synes friska och symtomfria, men har fettinlagringar i hjärtats kranskärl, åderförkalkning. Vårt test gör det möjligt att hitta nästan två tredjedelar av de personer i åldern 50–64 år som har mycket åderförkalkning i hjärtats kranskärl och därmed har hög risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, säger han i ett pressmeddelande.

Jämförde svar med bilder

ANNONS

Deltagarna i studien fick genomgå kranskärlsundersökningar med datortomografi för att se omfattningen av åderförkalkning.

Genom att jämföra deltagarnas enkätsvar med deras hjärtbilder kunde forskarna identifierade de faktorer som var starkast förknippade med åderförkalkning.

“Om vi kan göra testet allmänt tillgängligt i vården kan det spara både liv och lidande, eftersom det kan hjälpa oss att hitta de som har hög risk att drabbas av hjärtinfarkt eller som i dag är underbehandlade”, säger Göran Bergström i pressmeddelandet.

Ett av huvudmålen med Hjärt-Lungfondens satsning på SCAPIS är att hitta riskpersoner innan sjukdom uppstår.

“Ett test som kan varna i tid skulle rädda många liv och bespara mycket lidande. Därför är resultaten från Göran Bergströms studie mycket intressanta”, säger Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung i pressmeddelandet.

Vanligt sötningsmedel kopplas till hjärtinfarkt och stroke

En ny studie kopplar det vanliga sötningsmedlet björksocker, eller xylitol, till nästan dubbelt så stor risk att drabbas av hjärtinfarkt och stroke.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS