News55

Ta kontroll över ditt liv – skippa ilskan

Det finns all anledning till att försöka ta kontroll över sin ilska om det påverkar ens liv negativt.
Det finns all anledning till att försöka ta kontroll över sin ilska om det påverkar ens liv negativt. En ny studie visar nämligen att det också påverkar hälsa på ett negativt plan. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Om du ofta är arg eller upprörd finns all anledning till att ta bättre kontroll över ditt liv – skippa ilskan. En ny studie visar att ilska kan vara riktigt dåligt för det allmänna hälsotillståndet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Antonia Seligowski, biträdande professor i psykiatri vid Massachusetts General Hospital och Harvard Medical School, menar att det främst är långvariga tillstånd av negativa känslor som är skadligast.

“Om man blir arg eller upprörd då och då ligger det inom normalt mänskligt beteende. Det är däremot skadligt om en negativ känsla biter sig fast under en längre tid, berättar hon för WSJ.

En ny studie

Enligt en ny forskningsstudie publicerad i Journal of the American Heart Association ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar om man ofta är arg eller frustrerad.

Det är ännu inte riktigt klarlagt vad som orsakar de förhöjda riskerna, men det har visat sig påverka flera organ i kroppen negativt. Ilska kan vara skadligt för hjärta, mag- och tarmsystem, liksom för hjärnan. Ofta påverkar olika kroppsfunktioner varandra och hänger på så sätt i hop.

ANNONS

Ilska påverkar hjärtat

Testpersonerna i studien fick utföra olika uppgifter för att utlösa ilska, sorg och ångest. Blodtryck mättes på varje person för att avläsa på vilket sätt blodomloppet påverkades av de olika känslotillstånden. Det visade sig att den”arga gruppen” hade sämst blodflöde bland försöksgrupperna.

“Vi spekulerar i hur hjärt- och kärlfunktioner påverkas över tid om man ofta hamnar i tillstånd av aggressivitet och frustration,” berättar Dr Daichi Shimbo, professor i medicin vid Columbia University.

ANNONS

Vid ilska ökar blodflöde till muskler, vilket saktar ner tarmfunktionen. Det kan då orsaka förstoppning eller andra relaterade problem, enligt Stephen Lupe, chef för beteendemedicin vid Cleveland Clinics avdelning för gastroenterologi, hepatologi och nutrition. 


Det har visat sig att hjärnan påverkas negativt av långvarig ilska
Det har visat sig att hjärnan påverkas negativt av långvarig ilska, bland annat kan det inverka på koncentration och minne. /Foto: pexels.com)

Hjärnan påverkas också negativt av aggressiva känslor

“Aggressivitet kan få kroppen att frigöra stresshormoner i blodomloppet. Höga nivåer stresshormon kan skada nervceller i hjärnans prefrontala cortex och hippocampus”, berättar Joyce Tam, biträdande professor i psykiatri och beteendevetenskap vid Rush University Medical Center i Chicago.

Skador i prefrontala cortex kan även påverka beslutsfattande, uppmärksamhet och exekutiv funktion, berättar Joyce Tam.

Hippocampus är samtidigt huvuddelen av hjärnan som används i minnet. När nervceller i Hippocampus skadas, minskar inlärningsförmågan, berättar hon vidare.

Viktigt att ta hand om sin ilska

Det finns olika sätt att hantera sin frustration och ilska. Terapi kan vara en bra form, men det finns egentligen ingen quick fix. Den kortaste formen av terapi baseras på KBT, Cognitive behavioral therapy, som riktar in sig på att lösa problem i vardagen, här och nu.

ANNONS

Andra sätt att bemästra sina egna känslor kan handla om en inre resa, främst meditation, vilket har en lugnande inverkan och ökar välbefinnandet. En amerikansk studie pekar på att inre betraktelse och dialog genom mediation kan vara en bra lösning. 

Det kan också vara bra att prata med någon närstående för att får råd i viktiga saker, speciellt om man står inför livsavgörande val.

Läs också:

Så här behåller du lugnet på jobbet — förhindra ilska

När topplocket ryker — nyfiken på aggression

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS