News55

Tänk som en hund och bli lycklig

En hund tittar in i kameran. En filosof anser att hundar har svaret på människors existensiella frågor om meningen med livet.
En filosof anser att hundar har svaret på människors existensiella frågor om meningen med livet. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 sep. 2024Publicerad: 23 sep. 2024

Filosofen Mark Rowlands söker svar på människors eviga frågor om meningen med livet med hjälp av hundar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad skulle en filosofisk bok innehålla om en hund hade skrivit den? Den frågan ställer sig filosofen Mark Rowlands i The Guardian och han är övertygad om att hundar kan svara på några viktiga frågor om livet.

Hundar har svaren

Filosofer har med begränsad framgång försökt ta itu med flera existensiella frågor, men hundar svarar beslutsamt på dem utan ansträngning. Människor funderar på dessa frågor, men hundar lever efter dem. Mark Rowlands menar att vi hittar de svar vi behöver i hundars liv.

Hundar har förmågan att njuta av de små sakerna i livet. De älskar livet så mycket att när något bra händer, oavsett hur obetydligt det är, tänker de att det är det bästa som någonsin har hänt dem. 

Livet kan vara grymt så att kunna finna lycka i det minsta verkar vara en triumf över livets grymhet och förtvivlan, tycker Mark Rowlands.

ANNONS

Autentisk lycka

Albert Camus, den existentialistiska filosofen, hävdade att det bara finns ett allvarligt filosofiskt problem, och det är självmord: att avgöra om livet är värt besväret är att svara på filosofins grundläggande fråga”, skriver Mark Rowlands i The Guardian. 

Han skriver vidare att utan att ens förstå att det fanns en fråga att besvara, har hans hund svarat på den, och han har gjort det med en övertygelse som både Albert Camus och han själv är oförmögna till: Allt gör livet värt besväret.

ANNONS

Den autentiska lycka hans hund finner i de mest banala aktiviteter är hans engagemang för livet och det som händer, det är något som vi människor har väldigt svårt att efterlikna. 

”Det beror på något som hänt oss: en stor schism i medvetandet som vi känner som reflektion. Vi människor är världens tungviktsmästare i att tänka på oss själva, granska och utvärdera vad vi gör och varför vi gör det”, skriver Mark Rowlands i The Guardian.

Han menar att den här schismen delar oss upp oss i, en som tänker och en som tänker på, en som ser och en som är sedd samt en som reflekterar och en som reflekteras över. 

Lycka utan ansträngning

Den här uppdelningen i vårt medvetande berövar oss möjligheten att känna en viss typ av lycka, den lycka som följer med att vara hel, skriver han och tillägger att hans hund är hel på ett sätt som en människa aldrig kan vara. 

Därför är hans hund en engagerad varelse medan vi människor är oroliga, bekymrade varelser, tvivlande varelser.

Vi människor tänker och tänker, vi är onaturliga filosofer. Vi hittar svar på våra frågor som tillfredsställer oss ibland, men bara för en stund, vår slutliga lott är alltid missnöje. 

För en hund kommer lyckan utan ansträngning, men för oss människor är det en svårvunnen och ibland bitter, prestation, skriver Mark Rowlands i The Guardian.

ANNONS

Jaga inte lycka, lev i nuet – då mår du bäst

Lycka behöver inte vara omöjlig. Det är en känsla av glädje men det kan även innebära att man upplever meningsfulla stunder genom att vara närvarande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS