News55

Test på fem sekunder avslöjar ålder och hälsa

Promenad
På endast fem sekunder kan du få reda på din ålder och hälsa. Med ålder i detta fall refereras till biologisk ålder. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 13 sep. 2024Publicerad: 13 sep. 2024

Ett blott fem sekunder långt gångtest kan fastställa din ålder. Är inte det galet? Så är det i alla fall och testet är globalt använt av livskliniker för att fastställa patienters hälsa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stå upp. Sträck ut dig och gör dig redo för några kraftsteg och gå sedan sex meter.

Enligt läkare som arbetar på livskliniker globalt uppvisar sexmetertestet tillräcklig information för att fastställa personers hälsotillstånd och ålder. Testet tycks ha stor spridning, enligt Business Insider.

Påstås vara tillförlitligt

Dr Sara Bonnes, medicinsk chef, Healthy Longevity vid Mayo Clinic i Minnesota, berättar för Business Insider att hennes team kör sex meters gångtester på alla patienter “som en markör för kroppens prestanda och ålder.” Frågan är dock: Kan sex meter räcka?

Enligt läkare ska det räcka. Och testet anses tillförlitligt. De sex metrarna kan även kompletteras med power walk i sex minuter.

“Resultaten berättar hur människor mår och hur väl deras muskler arbetar tillsammans. Vi kan göra komplexa tester för att mäta hur bra människors fysiska konditionsnivå är, men det här är ett enklare sätt som informerar om hur pass bra din rörlighet är för din ålder”, berättar Sara Bonnes vidare för BI.

Sex-meterstestet fastställer biologisk ålder
Enligt läkare som arbetar på livskliniker globalt uppvisar sexmetertestet tillräcklig information för att fastställa personers hälsotillstånd och ålder. (Foto: Pexels)
ANNONS

Så här fungerar testet

ANNONS
  • Mät upp en 6 meter lång sträcka av rak, platt mark. Ge dig själv cirka 2 uppvärmningsmeter före startlinjen för att få upp farten.
  • Sätt i gång. Testet är tänkt att mäta din snabbaste gångtakt.

Journalisten från Business Insider gjorde testet tillsammans med Dr Bonnes och hennes hastighet var högre än genomsnittet för sin ålder.

Trots resultaten påpekade Sara Bonnes att det finns saker som går att göra för att bli ännu starkare och motståndskraftigare mot eventuella kroppsskador. Kan det vara ett säljtrick, tro?

Promenader förbättrar hälsan

Att arbeta med gånghastighet regelbundet kan mildra effekterna av ett stillasittande jobb.

Sara Bonnes rekommenderar sex meters gångtest för lite äldre personer. Kliniken hon jobbar på hjälper personer att etablera träningsrutiner utifrån deras förutsättningar i syfte att förbättra konditionen och öka muskelmassan.

News 55 har tidigare skrivit om promenaders inverkan på hälsa och hur regelbundet promenerande kan minska kroppsvikten.

Dagens PS har skrivit om hur korta promenader kan sänka ditt blodsocker. Att röra sig är generellt bra för hälsan och det behöver inte alls innebära intensiv träning på gym för att effekterna av det ska märkas.

ANNONS

Läs också:

Så går du ned i vikt med promenader

En kort promenad kan sänka ditt blodsocker

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS