News55

Tips för optimal tandhälsa – ökar välbefinnandet

En kvinna använder tandtråd. Din mun- och tandhälsa är viktig, därför bör du använda tandtråd minst en gång varje dag, det rådet ger tandläkare
Din mun- och tandhälsa är viktig, därför bör du använda tandtråd minst en gång varje dag, det rådet ger tandläkare. (Foto: TT/Anders Wiklund/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 sep. 2024Publicerad: 16 sep. 2024

Hur väl sköter du dina tänder och din munhygien? Precis som resten av din kropp behöver dina tänder daglig skötsel – så här får du optimal tandhälsa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns många goda skäl för att hålla koll på din tandhälsa. En god munhygien kan förhindra uppkomsten av hål i tänderna, tandköttssjukdomar och andra infektioner som – om de inte behandlas – kan leda till exempelvis rotfyllningar, det skriver CNN

Kopplad till din allmänna hälsa

Din mun är dessutom också kopplad till resten av din kropp, din allmänna hälsa och ditt välbefinnande. 

Flera studier har undersökt möjliga samband mellan munhälsa och systemiska hälsoproblem som hjärt-kärlsjukdomar, Alzheimers sjukdom och demens, diabetes och cancer.

De här studierna kopplar visserligen inte dålig munhälsa direkt till dessa tillstånd, med det finns vissa samband som det enligt American Dental Association är bra att vara medveten om. 

För övrigt vill vi väl alla ha rena, vita tänder och slippa dålig andedräkt. När vi blir äldre påminns vi dessutom om att vi under vår livstid bara har fått ett visst antal tänder.

“Tänder är en icke-förnybar resurs och munnen har så många kopplingar till din kropp, så att investera i din munhälsa är verkligen en investering i din allmänna hälsa”, säger Erin Fraundorf till CNN.

Hon är tandregleringsspecialist och grundaren av Boca Orthodontic and Whitening Studio i St. Louis, Missouri, USA.

ANNONS

Sköt din mun så här

Att borsta tänderna två gånger dagligen är ett bra sätt att hålla din mun ren, men de tandläkare CNN talat med är alla överens om att det också är viktigt att använda tandtråd. 

“Tandtråd tar bort matpartiklar, skräp och plack mellan tänderna och längs tandköttskanten i områden som din tandborste inte kan,” säger Erin Fraundorf till CNN.

För bästa resultat rekommenderar de tandläkare CNN talat med att du går lite längre. Här är deras expertanvisningar för hur du kan få optimal munhälsa.

  • Använd tandtråd minst en gång om dagen och följ upp med en mundusch för djupare rengöring.
  • Borsta tänderna två gånger om dagen, en gång på morgonen och en på kvällen. Borsta i två minuter varje gång och använd en tandkräm med fluor eller hydroxiapatit.
  • Skrapa tungan minst en gång varje dag.
  • Skölj med munvatten minst en gång om dagen.

Så kan din tandhälsa påverka dig

Tandhälsan, och om vi har problem med den, kan orsaka andra effekter på kroppen. Det visar ny studie.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS