News55

Total sömnlöshet leder till döden

Sömnproblem orsakas av stress och ekonomiska bekymmer.
Sömnproblem orsakas av stress och ekonomiska bekymmer, ett utbrett problem som noterats i USA. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Business Insider förkastar teorin om att vissa människor klarar sig på lite sömn, men behoven kan variera. Ofrivillig sömnbrist orsakas av stress och sociala problem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ett globalt fenomen som växer bland äldre i Sverige och sällan får de vård. Ett annat säkert faktum är att man dör av total sömnlöshet.

När människor i ledande befattningar talar om sina få timmars nattsömn är det säkerligen inget skryt – det kan mycket väl stämma. Varför skulle man ens stoltsera med något sådant? Det är allmänt känt att de mest framgångsrika människorna arbetar mest. Det innebär i stort sett all vaken tid och när inte tiden räcker till tummas det på sömnen. Business Insider rapporterar.

Ekonomisk stress en stor orsak

Ofrivillig sömnbrist är en annan problematik som orsakas av stress. Amerikaner i fattigdom rapporterar att de får minst sömn av alla. I en undersökning från 2022 svarade 87 procent av de tillfrågade  att de tappade sömn på grund av oro för sin ekonomi. 

De som drabbas värst av sömnproblem bor i låginkomstområden på landsbygden, främst i söder.

I Boulder County, Colorado en av staterna med minst arbetslöshet och en medianinkomst på 92 000 dollar, svarade 80 procent av de tillfrågade att de inte hade sömnproblem.

Psykisk och fysisk hälsa, som tenderar att vara sämre i låginkomstområden visar att det också råder ojämlikhet när det kommer till sömn.  

Sömnproblem är ett problem som drabbar personer i situationer av stress
Sömnproblem är ett problem som drabbar personer i situationer av stress och andra jobbiga situationer. (Foto: pexels)
ANNONS
ANNONS

Sömn – en klassfråga

I tidningen Business Insider konstateras att sömnproblem i grund och botten beror på strukturella samhällsproblem som skulle kunna avhjälpas genom reformer.

Några förslag till förändringar: Tillgång till sjukvård med överkomliga priser, barnskatteavdrag och implementering av mentala hälsoprogram i skolor. 

Sömn har blivit en klassfråga även i Sverige. Tidningen Senioren rapporterar om att psykisk ohälsa ökar bland äldre och därmed även sömnproblem. Gruppen äldre får sällan vård för den här typen av problem – möjligtvis medicinering men i regel aldrig någon terapi.

Total sömnbrist leder till döden

Forskning på Karolinska Institutet har visat att sömnbehov varierar. Om man sover middag en timme under dagen kan 4-5 timmars sömn räcka under en natt. Det visade sig att människor med mindre sömnbehov inte löpte någon större risk för följdsjukdomar.

Genom djurförsök har man däremot fastställt att total sömnlöshet leder till döden när kroppen inte får någon chans till återhämtning. 

Det finns en sjukdom bland människor som helt förhindrar sömn: den ärftliga sjukdomen dödlig ärftlig insomni som förekommer i några få släkter över världen. 

ANNONS

Sjukdomsförloppet utvecklas i talamus som reglerar sömn, där ett olösligt protein ansamlas som till slut förhindrar sömnen helt och hållet. När sjukdomen är fullt utvecklad kan den som drabbats inte sova längre. Det leder till viktnedgång, hallucinationer och förvirring. Man dör vanligtvis inom ett par år.

Läs också:

Ny studie visar: Sömnproblem en könsfråga

Det här kan ge dig bättra sömn

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS