News55

Så blir du av med värken som blockerar allt

Värken som blockerar alltt
Axlarna har en central funktion för överkroppens rörelseförmåga och det är viktigt att hålla dessa muskler i trim. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 10 okt. 2024Publicerad: 10 okt. 2024

Har du värk i axlar och rygg, blir du låst i de flesta rörelser? Här är några övningar som hjälper dig att bli av med den jobbiga smärtan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När stress drabbar oss sätter det sig vanligtvis i olika delar av kroppen. Axlar och rygg är områden som ofta utsätts för smärta av olika slag och de som drabbas kan bli väldigt låsta.

Tidningen Må Bra berättar om åtta enkla övningar som du enkelt kan göra i hemmet eller kanske till och med under rasten på jobbet.

Axlarna är en komplex och viktig del
Axlarna är en komplex och viktig del av skelettet där flera olika muskler fäster och samverkar. (Foto: OpenStax/ Wikicommons)

Ryggen är en så viktig del av skelettet att man alltid ska vara försiktig och ta smärta på allvar. På så sätt går det att undvika att utveckla kroniska ryggproblem.

Andra delar som är viktiga är knäleder och fötter. En övning som är otroligt effektiv och som tränar upp fötternas styrka och balans är att sitta på huk. Det är en bra balansövning där du kan träna fötterna successivt, vilket News 55 skrivit om tidigare (se länk under artikel).

Att sitta på huk är riktigt bra
Att sitta på huk är en av de bästa övningarna. Börja med några minuter, men ha som mål att sitta tio minuter. Då har du kommit långt. (Foto: Screendump/Youtube)

Det är generellt sett väldigt bra att hålla kroppen i trim genom både balans-, stretch- och styrkeövningar som bygger på muskelmassa och gör kroppen spänstig och stark samtidigt.

News 55 testade några av Må Bra:s förslagna axelövningar och fann dem effektiva:

ANNONS

Rulla med axlarna

Det här är en rörelse som är lite svårare än man tror, åtminstone till en början, men har man fått in tekniken så “rullar det på”.

Stå på golvet med båda fötterna jämsides och benen något åtskilda. Skjut fram axlarna så långt du förmår och lyft dem sedan uppåt och och sedan bakåt. Gör om samma övning minst tio gånger och byt sedan varv med samma antal övningar.

ANNONS

Rulla med ryggen

I den här övningen använder du magmusklerna för att rulla med bålen. Om du sitter på en stol och sträcker fram armarna så mycket du förmår blir det enklare. Rulla ihop ryggen genom att sjunka ihop, fortfarande med armarna utsträckta.

Sträck på ryggen och skjut sedan fram axlarna i en böjd rörelse. Det ska kännas som en cirkelrörelse, precis som förra övningen. När du skjuter axlarna framåt, drar du samtidigt magmusklerna uppåt och inåt.

När du rullar tillbaka axlarna drar du magmusklerna inåt och samtidigt neråt. Gör övningen tio gånger.

Kombinera hukövning och styrketräning
Kombinera dina övningar med styrketräning. (Foto: Pexels)
ANNONS

Armhävningar

Armhävningar är bra eftersom olika muskler samverkar, bland annat magmuskler, axelmuskler och ryggmuskler. Med fokus på axlarna är det bra att göra armhävningar ståendes mot en vägg.

Det här är en bra övning för flera muskler i bålen, inte minst magmusklerna.

Stretcha bröstkorgen

Sitt på framkanten av en stol med fötterna stadigt i golvet. Ta tag i ryggstödet bakom dig och stretcha bröstkorgen framåt. Det ska kännas ordentligt i bröstmusklerna.

Sitt kvar i 30 sekunder och slappna sedan av. Upprepa några gånger.

Läs också:

Styrketräning: Avgörande för kroppens hälsa

ANNONS

Träning håller dig ung – 73-åring levande bevis

Så tränar du rätt och lever längre

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS