News55

Supertips: Bästa träningen för en äldre hjärna

En äldre man tränar. Högintensiv intervallträning, HIIT, har visat sig vara den bästa träningsformen för att förbättra hjärnans hälsa för personer mellan 65 och 85
Högintensiv intervallträning, HIIT, har visat sig vara den bästa träningsformen för att förbättra hjärnans hälsa för personer mellan 65 och 85. (Foto: Tim Aro/SvD/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 juli 2024Publicerad: 17 juli 2024

Träning är bra för kroppen, sinnet och psyket, nu visar forskning att högintensiv intervallträning både kan förbättra hjärnans funktion och fördröja uppkomsten av demens.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

högintensiv intervallträning, HIIT, består av korta intervaller av intensiv träning följd av snabba återhämtningsperioder, det skriver Newsweek.

Studie om träning

En ny studie har funnit att HIIT var mest fördelaktigt för att öka hjärnans hälsa bland studiedeltagare i åldern 65 till 85.

I studien deltog 151 personer utan kognitiva problem i åldrarna 65 till 85.

Tre sexmånaders träningsregimer , jämfördes: låg intensitet, medelintensitet och HIIT.

Varje deltagare hade under sex månader 72 övervakade träningspass, samt gjorde kognitiva tester och tog blodprover varje månad, det fortsatte i upp till fem år. 

I början av studien samt efter sex och efter tolv månader togs bilder med magnetkamera för att bedöma förändringar i studiedeltagarnas hjärnanors struktur och funktion.

ANNONS

Signifikanta förbättringar

ANNONS

Efter sex månader var det bara gruppen som tränat HIIT som visade signifikanta förbättringar i minne och inlärningsförmåga. 

Hjärnskanningar visade att HIIT förbättrade kopplingarna mellan olika hjärnregioner och hjälpte till att förhindra den typiska åldersrelaterade krympningen av hippocampus, som är ett viktigt område i hjärnan för minnet.

Dessutom hade HIIT-gruppen positiva förändringar i sina blodnivåer av vissa proteiner och hormoner som kopplas till hjärnans hälsa.

Studien ligger i linje med annan forskning som visar på de kognitiva fördelarna med fysisk träning. 

Enligt brittiska Alzheimers Society kan regelbunden fysisk aktivitet minska risken för att utveckla demens med cirka 28 procent, och Alzheimers sjukdom med 45 procent. 

Enligt amerikanska Stanford Center on Longevity förbättrar regelbunden träning neuroplasticiteten, hjärnans förmåga att bilda och stärka neurala förbindelser, som är avgörande för att upprätthålla kognitiva funktioner hos åldrande människor.

Allt är bättre än inget

Studien fann att tre 36–45 minuters HIIT-sessioner per vecka var mest fördelaktigt, men John Showalter, primärvårdsläkare i Danville, Pennsylvania, har ett annat perspektiv.

ANNONS

“Jag vill betona att människor inte ska tro att träning inte är till hjälp för kognitiv hälsa om det inte är HIIT, som alla inte kan utföra”, säger han till Newsweek.

Han påtalar att det i studien inte fanns någon “soffpotatis”-grupp som forskarna jämförde de motionärerna som tränade lågintensivt med.

Om det hade funnits menar han att de lågintensiva motionärerna troligen skulle ha visat på förbättringar jämfört med de som inte tränade.

Många former av lågintensiv träning, som promenader och tai chi, har visat sig fördröja och minska mild kognitiv försämring, som är föregångaren till demens, skriver Newsweek.

Räcker det med bara konditionsträning?

Konditionsträning är bra för dig, vare sig du gillar det eller inte och många kombinerar det med annan träning, men är det okej att inte göra det?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS