News55

Tre koppar kaffe om dagen är bra för ditt hjärta

Att dricka cirka tre koppar kaffe eller te om dagen kan förbättra din kardiovaskulära hälsa, det visar en ny studie
Att dricka cirka tre koppar kaffe eller te om dagen kan förbättra din kardiovaskulära hälsa, det visar en ny studie. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 sep. 2024Publicerad: 30 sep. 2024

En kopp kaffe på morgonen kan göra mer än att bara pigga upp dig, det visar ny forskning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en ny studie har forskare analyserat data från cirka 180 000 personer i UK Biobank, en stor brittisk biomedicinsk databas och forskningsresurs som följer människor långsiktigt, det skriver CNN

De studiedeltagare som följdes hade inte några kardiometabola sjukdomar i början av studien.

Den data som analyserades inkluderade deltagarnas självrapporterade konsumtion av koffein via kaffe eller svart och grönt te, samt de kardiometabola sjukdomar deltagarna utvecklade genom primärvårdsdata, sjukhusjournaler och dödsintyg.

En skyddade roll

Enligt studiens huvudförfattare, Chaofu Ke, docent i epidemiologi och biostatistik vid Soochow University i Suzhou, Kina, fann de att måttliga mängder koffein är förknippat med en lägre risk att utveckla kardiometabolisk multisjuklighet.

I studien definieras måttliga mängder koffein som cirka tre koppar kaffe eller te om dagen. Kardiometabolisk multisjuklighet är att samtidigt ha minst två kardiometaboliska sjukdomar som kranskärlssjukdom, stroke och typ 2-diabetes.

“Kaffe- och koffeinkonsumtion kan spela en viktig skyddande roll i nästan alla faser av CM-utveckling,” säger Chaofu Ke till CNN.

Studien visar att de som konsumerade måttliga mängder koffein hade en minskad risk för att drabbas av ny kardiometabolisk multimorbiditet. 

ANNONS

Risken minskade med 48,1 procent om de drack tre koppar om dagen, eller 40,7 procent om de dagligen fick i sig 200 till 300 milligram koffein, jämfört med dem som drack mindre än en kopp eller inte drack något alls.

ANNONS

Ger bra koll

Gregory Marcus är biträdande chef för kardiologi för forskning och professor i medicin vid University of California. San Francisco, USA. 

Han har inte varit involverad i forskningen, men säger att eftersom studien hade ett stort antal deltagare och använde flera biomarkörer för att stödja resultaten, ger den en bra koll på hur koffein påverkar hjärthälsa.

“Dessa observationer lägger till den växande mängden bevis för att koffein och vanligt konsumerade naturliga ämnen som innehåller koffein, som te och kaffe, kan förbättra kardiovaskulär hälsa,” skriver han i ett mejl till CNN.

Han menar att det fortfarande finns frågor om omfattningen av sambandet mellan koffein och hjärthälsa, trots att metodiken är stark och resultaten stämmer överens med befintliga data om koffein och hjärthälsa.

Kan bero på annat

“Det är viktigt att betona att även om dessa data tyder på ett samband mellan koffein, te och kaffe och en minskad risk för en kombination av hjärt-kärlsjukdomar, måste vi vara försiktiga innan vi sluter oss till verkliga orsakseffekter,” skriver han till CNN.

ANNONS

Han förklarar att eftersom det är en observationsbaserad studie kan den bara visa ett samband mellan koffein och hjärthälsa, medan andra faktorer faktiskt kan vara orsaken till den förbättrade hjärthälsan.

Det fins mycket forskning som visar på fördelarna med koffein. Enligt Gregory Marcus har flera studier föreslagit en lägre risk för diabetes

Enligt honom är koffein i kaffe även förknippat med lägre risk för onormal hjärtrytm.

Även om den nya studien bör kännas positiv för dem som redan har vanan att dricka kaffe eller te, är den inte nödvändigtvis ett tecken på att du ska påbörja en ny koffeinrutin, menar Gregory Marcus.

Så kan för mycket koffein skada din hälsa

Kaffe är det många som dricker. Men för mycket av det goda kan skada din hälsa.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS