News55

Tre saker som minskar risken för stroke

Någon fimpar. Att fimpa för gott är en av de saker som kan minska risken att drabbas av stroke
Att fimpa för gott är en av de saker som kan minska risken att drabbas av stroke. (Foto: TT/Janerik Henriksson/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 juni 2024Publicerad: 07 juni 2024

I USA får allt fler under 65 stroke. En neurolog delar med sig av tre saker du kan göra för att minska risken att drabbas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stroke uppstår när en del av hjärnan inte har tillräckligt med blodflöde. Det är livshotande och vanligast hos äldre människor, det skriver Business Insider.

Om hjärnceller blir utan syre för länge dör de och det kan leda till permanent skada och förlust av vissa förmågor som tal eller syn.

Förra året fann en studie att stroke hos personer under 65 år ökade med cirka 15 procent i USA från 2011– 2013 till 2020–2022. 

Enligt studien motsvarar det en ökning av kardiovaskulära riskfaktorer, som fetma, bland vuxna i arbetsför ålder.

Stroke i Sverige

År 2021 drabbades cirka 25 400 personer av stroke i Sverige. enligt Socialstyrelsens Statistik om stroke 2021. Statistiken om stroke omfattar både hjärnblödning och cerebral infarkt.

Antalet personer som drabbats och som avlidit av stroke i Sverige har halverats under 2000-talet, om hänsyn tas till förändringar i åldersstrukturen och befolkningsökningen.

Under 2021 var endast 3 procent av dem som drabbades av stroke i Sverige under 50 år och endast 1 procent av dem som dog av stroke var under 50.

ANNONS

År 2022 drabbades cirka 25 100 personer i Sverige av stroke och 5 600 avled. 75 procent av de drabbade var 70 år eller äldre, nästan 4 procent var yngre än 50 år, det skriver Socialstyrelsen.

ANNONS

Stroke i USA

År 2021 var stroke den femte vanligaste dödsorsaken i USA, mellan 2019 och 2020 kostade stroke landet cirka 56,2 miljarder dollar, cirka 582,65 miljarder kronor, enligt CDC.

I USA arbetar forskare med att ta reda på vad som ligger bakom ökningen av stroke bland yngre vuxna där.

Neshika Samarasekera, klinisk neurolog, forskare och universitetslektor vid den amerikanska välgörenhetsorganisationen Stroke Association tror att möjliga faktorer kan inkludera föroreningar och stress.

I studien lyfts även fetma och den opioidepidemi som pågår i USA fram som potentiella orsaker.

Stroke kan drabba vem som helst i alla åldrar, men Neshika Samarasekera säger att det finns saker du kan göra för att minska risken.

Sluta röka

ANNONS

En del av riskfaktorerna för stroke, som ålder och genetisk disposition, kan vi inte kontrollera så Neshika Samarasekera tycker att det är viktigt att vi försöker minska de risker vi kan kontrollera.

“För det första, om du röker, sluta,” säger hon till Business Insider.

Enligt Stroke Association löper rökare cirka tre gånger högre risk att drabbas av stroke än icke-rökare, och dubbelt så stor risk att dö av stroke. 

Det beror på att tobaksrök innehåller tusentals skadliga kemikalier som kommer in i blodomloppet och skadar celler i hela kroppen när röken andas in.

Enligt Stroke Association kan rökning minska syrehalten i blodet, öka blodtrycket, utlösa förmaksflimmer, höja nivåerna av dåligt kolesterol och öka risken för en blodpropp. Allt det här är kända riskfaktorer för stroke.

Åt hälsosamt

Att äta en hälsosam kost som håller riskfaktorer under kontroll kan minska risken för stroke

Neshika Samarasekera rekommenderar att du äter fem portioner frukt och grönsaker om dagen, fokusera på färgglada grönsaker som broccoli och morötter för de är fullproppade med, näring, kostfiber och antioxidanter.

ANNONS

Hon säger att det finns bevis som tyder på att inflammation spelar en roll i att orsaka stroke, och antioxidanter hjälper till att läka inflammation.

American Heart Association rekommenderar även att du begränsar ditt intag av ultraprocessade livsmedel, alkohol och livsmedel med mycket tillsatt socker och salt.

Träna regelbundet

Alla bör enligt Neshika Samarasekera sträva efter att 30 minuter varje dag träna måttligt och få upp pulsen.

Det kan vara en snabb promenad eller att springa. Enligt World Stroke Organization tros 30 minuters träning fem gånger i veckan minska risken för stroke med 25 procent.

Skadliga maten – ökar risken för stroke

Ultraprocessad mat, som förpackade snacks, läsk, snabbnudlar och färdigmat, kan öka risken att drabbas av kognitiva problem och stroke.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS