News55

Skadliga maten – ökar risken för stroke

Färdigmat är ofta ultraprocessad och en ny studie visar nu att sådan mat kan vara skadlig för vår hjärna
Färdigmat är ofta ultraprocessad och en ny studie visar nu att sådan mat kan vara skadlig för vår hjärna. (Foto: TT/Maja Suslin/SCANPIX)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Ultraprocessad mat, som förpackade snacks, läsk, snabbnudlar och färdigmat, kan öka risken att drabbas av kognitiva problem och stroke.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De flesta livsmedelsprodukter som innehåller en lång lista med oigenkännliga ingredienser, konserveringsmedel, emulgeringsmedel, sötningsmedel och konstgjorda smakämnen räknas som ultraprocessade, det skriver Newsweek.

Ultraprocessad mat

År 2021 kartlade belgiska forskare konsumtionen av ultraprocessad mat i 21 Europeiska länder. De fann att de länder där allra mest ultraprocessade livsmedel konsumeras är Sverige och Storbritannien. 

Enligt den kartläggningen får svenska kvinnor 43,8 procent och svenska män 40,6 procent av all sin energi från ultraprocessad mat, det rapporterade Svenska Dagbladet i januari 2022.              

Livsmedelsverket skriver dock: ”I en vetenskaplig publikation från 2021 såg det ut som att vuxna i Sverige fick 40 procent av sina kalorier från ultraprocessad mat. Men studien var ett exempel på felaktig klassificering”.

Andra länder i studien hade enligt Läkemedelsverket rapporterat sina data lite annorlunda än Sverige varför det såg ut som vi hade ett mycket högt intag av ultraprocessad mat jämfört med andra länder, vilket verket menar inte riktigt stämmer.

Nästan all mat är bearbetad på något sätt och ultraprocessade livsmedel har bearbetats mycket på ett sätt som är negativt, men det är svårt att mäta exakt hur mycket sådan mat vi äter.

ANNONS

Påverkar hjärnan

ANNONS

“Flera oberoende studier har visat samband mellan ultraprocessade livsmedel och viktiga hälsoresultat”, säger Harvard-neurologiprofessorn W. Taylor Kimberly till Newsweek.

Nu bidrar han och hans forskarteam med en ny studie till den växande mängden bevis för att vår hjärnas funktion påverkas av det vi äter.

Studieförfattaren W. Taylor Kimberly säger att deras studie visar att ulraprocessad mat är associerad med två stora bidragsgivare till nedsatt hjärnfunktion, stroke och kognitiv försämring.

“Vår studie visar också att det är viktigt att vara uppmärksam på, inte bara vilken mat vi äter, utan hur dessa livsmedel bearbetas innan vi äter dem”, säger han till Newsweek.

I studien undersökte forskarna data från 30 239 deltagare som var 45 år eller äldre och följdes under i genomsnitt elva år. 

Studiedeltagarna fick fylla i frågeformulär om vad de åt och drack, och utifrån de uppgifterna beräknade forskarna deras genomsnittliga dagliga intag av ultraprocessad mat.

Ingen av studiedeltagarna hade en historia av kognitiv försämring eller stroke innan studieperioden började. 

Risken ökade

ANNONS

I slutet av studien hade 768 deltagare diagnostiserats med kognitiv funktionsnedsättning och 1 108 hade haft en stroke.

Forskarna fann att en 10-procentig ökning av intaget av ultraprocessad mat var associerad med 16 procent högre risk för kognitiv funktionsnedsättning. 

Att äta obearbetade och minimalt bearbetade livsmedel var associerat med 12 procent lägre risk för kognitiv funktionsnedsättning.

Risken för stroke var 8 procent högre bland de deltagare som åt mer ultraprocessad mat, och de som åt minimalt bearbetade livsmedel hade 9 procent lägre risk för stroke.

Varningen: Ät inte ultraprocessad mat.

Ultrarocessad mat är rent av dålig och kan orsaka negativa hälsoeffekter i ett längre tidsperspektiv – ofta med multipla symptom.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS