News55

Tre steg som styr dig bort från utskällda maten

Bara lyft på locket och där har du det: ultraprocessat. Här i form av nuggets.
Bara lyft på locket och där har du det: ultraprocessat. Här i form av nuggets. (Foto: Brett Jordan/Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 26 nov. 2024Publicerad: 26 nov. 2024

Ultraprocessade livsmedel. Finns det något mer utskällt i matväg? Förmodligen inte. Likväl är det vad livsmedelsjättarna bygger en industri kring – så hur värjer vi oss?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jo tack – vi vet att vi egentligen mår ganska genomuselt av ultraprocessade livsmedel.

För om det är något forskningen återkommande visat oss så torde det vara just detta.

Det konstaterar även Fortune, sedan ännu en studie lagts fram på temat.

500 kalorier mer – per dag

Här framgår det att en ultraprocessad diet inte bara ökar riskerna för hjärt-kärlsjukdomar, utan att den även driver människor människor till att konsumera i genomsnitt 500 kalorier mer per dag, jämfört med en kost på obearbetade livsmedel.

Vidare kopplar studien dessa livsmedel till 32 olika hälsoproblem. Däribland cancer, psykiska störningar och typ 2-diabetes.

Med dessa dystra resultat på plats tvingas vi samtidigt konstatera att det faktiskt aldrig varit dyrare att äta rätt.

ANNONS

Mer ultraprocessat i låginkomstländer

ANNONS

Med galopperande livsmedelspriser och inflation förändras dessutom konsumenternas krav på hållbara och hälsosamma val, vilket bidrar till ökad konsumtion av ultraprocessade livsmedel.

Detta förvärrar i sin tur folkhälsoproblem som övervikt och fetma, som nu når rekordnivåer i många medelinkomstländer, men drabbar låginkomstländer särskilt hårt, vilket nyligen framgick av en rapport utförd av den ideella organisationen Access to Nutrition Initiative, ATNI.

Industriell bearbetning

I tillägg till detta genomgår ultraprocessad mat omfattande industriell bearbetning för att smaka bra.

Det innebär att de bygger på tillsatser som befinner sig långt från sitt naturliga tillstånd. Ett förfarande som definieras med hjälp av den så kallade NOVA-klassificeringen.

Hur värjer vi oss?

Att vända på den femöring brukar vara svårt. Mycket är dock vunnet med ökad medvetenhet. Här är tre steg som successivt styr dig bort från ultraprocessat.

  1. Fokus på näringsämnen
    Lär dig mer om näringstäta livsmedel istället för att kategoriskt äta mindre av hela matgrupper.
  2. Läs och förstå etiketter
    Utbilda dig själv i att tolka livsmedelsetiketter och identifiera fler alternativ i varuhyllan du faktiskt mår bra av.

  3. Följ din livsstil
    Kom ihåg att kroppens behov av kalorier och näringsämnen varierar beroende på din ålder, aktivitetsnivå och ditt övergripande kostmönster. Ta hjälp av en dietist om du är osäker.
ANNONS

Mer om ultraprocessade livsmedel här:

Rapport: Så göder globala matjättar fetmaepidemin. Dagens PS

Här är maten som forskare varnar för. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]