Ultraprocessade livsmedel. Finns det något mer utskällt i matväg? Förmodligen inte. Likväl är det vad livsmedelsjättarna bygger en industri kring – så hur värjer vi oss?
Mest läst i kategorin
Jo tack – vi vet att vi egentligen mår ganska genomuselt av ultraprocessade livsmedel.
För om det är något forskningen återkommande visat oss så torde det vara just detta.
Det konstaterar även Fortune, sedan ännu en studie lagts fram på temat.
500 kalorier mer – per dag
Här framgår det att en ultraprocessad diet inte bara ökar riskerna för hjärt-kärlsjukdomar, utan att den även driver människor människor till att konsumera i genomsnitt 500 kalorier mer per dag, jämfört med en kost på obearbetade livsmedel.
Vidare kopplar studien dessa livsmedel till 32 olika hälsoproblem. Däribland cancer, psykiska störningar och typ 2-diabetes.
Med dessa dystra resultat på plats tvingas vi samtidigt konstatera att det faktiskt aldrig varit dyrare att äta rätt.
Senaste nytt
Mer ultraprocessat i låginkomstländer
Med galopperande livsmedelspriser och inflation förändras dessutom konsumenternas krav på hållbara och hälsosamma val, vilket bidrar till ökad konsumtion av ultraprocessade livsmedel.
Detta förvärrar i sin tur folkhälsoproblem som övervikt och fetma, som nu når rekordnivåer i många medelinkomstländer, men drabbar låginkomstländer särskilt hårt, vilket nyligen framgick av en rapport utförd av den ideella organisationen Access to Nutrition Initiative, ATNI.
Industriell bearbetning
I tillägg till detta genomgår ultraprocessad mat omfattande industriell bearbetning för att smaka bra.
Det innebär att de bygger på tillsatser som befinner sig långt från sitt naturliga tillstånd. Ett förfarande som definieras med hjälp av den så kallade NOVA-klassificeringen.
Hur värjer vi oss?
Att vända på den femöring brukar vara svårt. Mycket är dock vunnet med ökad medvetenhet. Här är tre steg som successivt styr dig bort från ultraprocessat.
- Fokus på näringsämnen
Lär dig mer om näringstäta livsmedel istället för att kategoriskt äta mindre av hela matgrupper. - Läs och förstå etiketter
Utbilda dig själv i att tolka livsmedelsetiketter och identifiera fler alternativ i varuhyllan du faktiskt mår bra av. - Följ din livsstil
Kom ihåg att kroppens behov av kalorier och näringsämnen varierar beroende på din ålder, aktivitetsnivå och ditt övergripande kostmönster. Ta hjälp av en dietist om du är osäker.
Mer om ultraprocessade livsmedel här:
Rapport: Så göder globala matjättar fetmaepidemin. Dagens PS
Här är maten som forskare varnar för. News55
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.