News55

Utmaningar för äldre par att bo kvar hemma

hemvård
Äldre par som bor kvar hemma får chansen att behålla sin självständighet och trygghet i hemmet. (Foto: Claudio Bresciani / Scanpix / TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 15 okt. 2024Publicerad: 15 okt. 2024

En viktig princip i svensk äldreomsorg är att personer ska kunna bo hemma när de åldras. En ny studie från Luleå tekniska universitet visar att det finns många positiva sidor, men även utmaningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Studien visar att äldre par som bor kvar hemma får chansen att behålla sin självständighet och trygghet i hemmet vilket gör att de mår bra. Kostnaderna för samhället blir också mindre.

Forskarna belyser samtidigt de hinder som måste lösas för att det ska fungera med vård i hemmet, särskilt när det handlar om äldre par, skriver Äldrecentrum.

Betydelsen av relationer och stöd

Ett centralt tema i studien är relationer spelar en stor roll, både mellan äldre par samt deras relation med vårdpersonal.

Goda relationer med vårdpersonal och regelbundna hembesök visade sig avgörande för att äldre ska acceptera hjälpinsatser i hemmet.

Personalen, både inom hälso- och sjukvården, spelar en stor roll genom att ge stöd och trygghet i det dagliga livet. Det handlar ju om äldre personers livskvalitet i vardagen.

ANNONS

Personalbrist en utmaning

Brister på kompetent personal är en av de största utmaningarna för att den här formen av vård ska fungera.

ANNONS

Kommuner och beslutsfattare som deltog i studien uttryckte oro över resursbrist, framför allt när det handlar om kvalificerad vårdpersonal.

Ett engagerat civilsamhälle, med ideella insatser och lokal närvaro, kan vara ett bra komplement till den offentliga omsorgen.

Vägen framåt

Forskarna betonar att alla aspekter som nämnts behöver tas i beaktande för att äldre par ska kunna åldras väl i sina hem och vården fungera smidigt.

Det pågår flera intressanta projekt i Sverige med kombinerade vårdinsatser i hemmet, vilket visat sig uppskattat av både vårdgivare och patienter. Det har dessutom förbättrat samarbetet mellan olika aktörer, vilket News 55 rapporterat om tidigare (se länkar under artikel).

Läs vidare:

Äldre sjuka sätter tryggheten främst

Det kan hjälpa fler äldre att bo kvar hemma

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS