Vanliga matoljor i ultraprocessade livsmedel kan utlösa kronisk inflammation och orsaka en ökning av tjocktarmscancer.
Mest läst i kategorin
Bevis som kopplar matolja till tjocktarmscancer har hittills varit osäkra, men nu har en regeringsledd amerikenask studie funnit att fröoljor är en möjlig bidragande faktor, det skriver Independent.
I studien undersökte forskarna tumörer från över 80 personer mellan 30 och 85 år och fann att tumörerna hade ökade nivåer av bioaktiva lipider.
Bioaktiva lipider
Bioaktiva lipider är små oljiga molekyler som kroppen producerar när ohälsosamma fröoljor metaboliseras, det handlar om matoljor som som solrosolja, rapsolja, majsolja och druvkärnolja.
Det kan utlösa kronisk inflammation i kroppen eftersom bioaktiva lipider ökar inflammation och hindrar kroppens naturliga läkningsprocess samt främjar tumörtillväxt.
Studien tyder på att vissa lipider, särskilt omega-6-fettsyror, som vanligtvis finns i fröoljor som används för att göra ultraprocessad skräpmat, kan främja inflammation i tjocktarmscancertumörer, det skriver Scientific American.
Oljor som är rika på omega-3-fettsyror, exempelvis olivolja och avokadoolja, är enligt forskarna hälsosammare.
Senaste nytt
Ultraprocessad mat
Studiens medförfattare, forskaren och läkaren Timothy Yeatman, säger att studiens resultat betonar ett akut behov av att omvärdera delar av den västerländska kosten med tillsatta sockerarter, mättade fetter, ultraprocessade livsmedel, kemikalier och inflammatoriska fröoljor.
“Det är välkänt att patienter med ohälsosam kost har ökad inflammation i sina kroppar”, säger han till Independent.
Han är biträdande chef för centret Translational Research and Innovation vid TGH Cancer Institute i Florida, USA och professor i kirurgi vid University of South Florida.
Inflammation
Inflammation är ett normalt försvarssvar som immunsystemet sätter igång för att läka sår eller bekämpa infektion.
Timothy Yeatman säger att på 1800-talet fann forskare att koloncancertumörer under ett mikroskop såg ut som “dåligt läkta sår”.
“Vi ser nu denna inflammation i själva tjocktarmstumörerna, och cancer är som ett kroniskt sår som inte kommer att läka, om din kropp lever på daglig ultraprocessad mat, minskar dess förmåga att läka det såret på grund av inflammationen och undertryckandet av immunsystemet som i slutändan tillåter cancern att växa”, säger han till Independent.
Fröoljor
Många ultraprocessade livsmedel och snabbmat tillagas med fröolja, som är en billig, kemiskt bearbetad och vanlig typ av vegetabilisk matolja.
Studien kunde dock inte definitivt koppla de bioaktiva lipider som upptäcktes i tjocktarmscancertumörerna till någon specifik mat eller olja.
“Vi vet inte de fulla effekterna av dessa ultraprocessade livsmedel på vår kropp, men vi vet att det är en stor sak som har förändrats från 1950 och framåt,” säger Timothy Yeatman till Scientific American.
USA:s främsta hälsoinstitutioner har dock klargjort att konsumtion av måttliga mängder fröoljor som en del av en balanserad kost inte har visat sig orsaka cancer.
Ultraprocessade växtbaserade livsmedel kopplas till tidig död
Du har kanske hört att det är förknippat med lägre risk för hjärtproblem att äta en växtbaserad kost och att det kan ge dig ett längre liv. Men det gäller inte om de växtbaserade livsmedlen har ultraprocessats.