News55

Var snäll mot dig själv – lev längre

Kvinna
Majoriteten, det vill säga 95 procent av alla personer som blir över 100 år har visat sig vara kvinnor, vilket kan tyda på att de delvis har andra prioriteringar som bidrar till mindre stress. /Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 15 juli 2024Publicerad: 15 juli 2024

Det är inte lätt att förutse en människas ålder, men till viss del bygger det på arvsanlag. Ökad risk för cancer och ärftliga sjukdomar är starka indikatorer som man ska vara extra försiktig med. Det finns dock dock flera bra tips på hur man kan leva ett längre liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jimmy Lindberg, rådgivare på LongerviQuest, har blivit något av en expert på vilka faktorer som förlänger livet hos människor. En av hans uppgifter är att verifiera åldern på riktigt gamla personer, rapporterar Business Insider.

Ett känt fall där det fortfarande råder ovisshet är den kända fransyskan Jeanne Calment som officiellt blev 122 år gammal. I efterhand framkom uppgifter som skapat frågetecken kring hennes faktiska ålder.

Faktorer som kan bidra till ett längre liv

Bland naturliga förutsättningar för att kunna bli äldre hör mildare klimat liksom en hälsosam livsstil med sunda vanor och näringsrik, fettsnål kost. Andra faktorer som kan bidra positivt är att inte konsummera onödigt med kosttillskott och multivitaminer.

Majoriteten, det vill säga 95 procent av alla personer som blir över 100 år har visat sig vara kvinnor, vilket kan tyda på att de delvis har andra prioriteringar som bidrar till mindre stress.

ANNONS

Här är några av Lindbergs tips:

Positivism

Var tålmodig och se positivt på saker. Det sänker nivån av stresshormoner i kroppen, vilket är bra för ditt allmäntillstånd.

ANNONS

Det är viktigt att kunna slappna av och ta ett steg tillbaka i självreflektion snarare än att leva ut jobbiga känslor eftersom det skapar mycket negativ energi som bland annat ökar stresshormoner.

Andlighet

Andlighet kan ge tröst och styrka. Det kan också skapa gemenskap med andra, till exempel en kyrka.

Det sociala utbytet är viktigt i vår vardag, eftersom det ger oss ett socialt sammanhang och en mening med tillvaron.

Sund vikt

Tidigare studier har visat att personer med fetma i genomsnitt lever fem år mindre än personer med en sund kroppsvolym.

Fetma ökar dessutom risken att utveckla en rad “följdsjukdomar” som ofta blir kroniska, bland annat diabetes och olika sorters demens.

Hälsosam livsstil

ANNONS

Man kan förebygga många av de vanligaste sjukdomarna genom sund diet, regelbunden träning samt att avstå rökning. Hälsosam livsstil omfattar många olika aspekter, även själsligen.

Det är också viktigt att unna sig ett liv som bidrar till meningsfullhet och glädje.

Goda vänner

Sociala kontakter har visat sig vara viktiga förutsättningar för ett lyckligt liv. Människan är en social varelse och vi behöver ett samband i tillvaron och utbyte med människor omkring oss.

En studie vid Harvard Study of Adult development har bekräftat att människor med bra sociala nätverk ofta lever längre.

Läs också:

Vill du leva längre? Ät inte multivitaminer

Bli kompis med magen – lev längre

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS