News55

Vardagsmotion kan räcka – träning behöver inte vara intensiv

En kvinna reser sig ur en stol, en man går uppför en trappa och en man står och dricker kaffe. Vardagsmotion, att röra sig i vardagen, har större effekt på vår hälsa än att träna på gym
Vardagsmotion, att röra sig i vardagen, har större effekt på vår hälsa än att träna på gym. (Foto: Canva)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 apr. 2025Publicerad: 11 apr. 2025

Vardagsmotion, alltså all rörelse vi gör i vardagen, gör större skillnad för vår hälsa än träningspassen på gymet, det visar forskning.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Du som inte gillar att gå till gymet blir nog glad av att höra att vardagsmotion är bra för hälsan, men det är tyvärr troligt att du är allt för stillasittande i din vardag, det skriver Svenska Dagbladet.

Med en rörelsemätare går det att mäta hur mycket människor faktiskt rör sig, i stället för att bara fråga dem hur många timmar om dagen de sitter still, det skriver Karolinska Institutets tidning Medicinsk Vetenskap.

Maria Hagströmer är professor i fysioterapi vid Karolinska Institutets institution för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle. Hon och hennes kollegor var bland de första i världen när de 1998 gjorde sina första mätningar med rörelsemätare.

“En sak som vi upptäckt är att det inte går att lita på vad människor svarar i enkäter. Somliga kan överdriva hur mycket de motionerar, men framför allt underskattar de flesta av oss grovt hur mycket vi sitter stilla under en dag. Folk kan svara två, tre timmar när det i själva verket är nio, tio”, sade hon till Medicinsk Vetenskap 2021.

Vi är skapade för rörelse

Det finns djurarter som har utvecklats för att vara stilla länge och mycket, men människan är inte en av de djurarterna.

Människor är skapade för att vara i rörelse och vår fysiska och psykiska hälsa är beroende av att vi rör på oss tillräckligt mycket.

Vi vill dock inte alltid röra på oss, vi har en instinkt som säger att vi ska spara på vår energi och den sitter djupt i vårt dna.

ANNONS

Den instinkten härstammar från när vi levde som jägare och samlare och behövde hushålla med vår energi, det är alltså inte konstigt att vi ibland är lite lata och hellre tar hissen än trappan.

”Inbilla dig inte att du ska tycka om att röra på dig, utan gör det du ogillar minst”, säger vetenskapsreportern Henrik Ennart till SvD.

ANNONS

All rörelse har betydelse

Vi har vetat länge att människor mår bra av att röra på sig och de senaste årtionden har forskare fått en bättre bild av vilken typ av rörelse det är vi behöver, och hur mycket.

“På 1990-talet, när jag började forska, handlade diskussionen i stor utsträckning om vikten av att träna ett visst antal gånger i veckan. Nu vet vi att rörelse inte alls behöver vara särskilt intensiv för att vara bra för hälsan. All rörelse i vardagen har betydelse, också den mycket blygsamma, som att resa sig från skrivbordet och gå en sväng till kaffebryggaren”, sade Maria Hagströmer till Medicinsk Vetenskap 2021.

Så kan du röra dig mer

Så hur kan du göra för att få in mer rörelse i din vardag, så att du får mer vardagsmotion? Det är bra att utgå ifrån hur ditt liv ser ut, kan du exempelvis lägga en ny vana till någonting som du redan gör?

Du kan exempelvis stretcha när du borstar tänderna, eller varje dag gå en sväng efter lunchen. Du kan också bestämma dig för att vara lite mindre lat där vid hissen, och ta trapporna i stället.

ANNONS

För att maxa effekten av att ta trapporna kan du släppa ledstången och ta dubbla trappsteg, om du har ork och balans för det.

Läkaren och professorn Maj-Lis Hellenius säger till SvD att du kan “göra en Kiruna”, med det menar hon att du, varje gång du sätter dig ned, ska resa dig och sätta dig tio gånger.

Vardagsmotion spöar gym och löpning

Du behöver inte svettas i timmar på gym och lyfta skrot, eller för den delen springa livet ur dig för att upprätthålla god kondition.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS