News55

Vardagsmotion spöar gym och löpning

vardagsmotion
En hundpromenad och ta en bensträckare efter måltiden är exempel på vardagsmotion som håller kropp och själ i form. (Foto: Janerik Henriksson / TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Du behöver inte svettas i timmar på gym och lyfta skrot, eller för den delen springa livet ur dig för att upprätthålla god kondition.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det mest centrala för att hålla fysiken i gång är att röra dig i vardagen.

Vardagsmotion är viktigare än både löprundan och gympasset, skriver Hemtrevligt i Hemmets Journal.

För många är det säkert en lättnad, särskilt i stressiga tider som dessa, att det inte krävs så mycket för att hålla sig i tillräcklig form för att det ska bli nyttigt för hälsan.

Bränna kalorier det primära

Under samlingsbegreppet NEAT (Non-Exercise Activity Thermogensis, döljer sig hela hemligheten och det handlar kort och gott om att bränna kalorier utan att anstränga sig för mycket.

En lagom lång hundpromenad, en rask promenix till matbutiken, ta trapporna och rata hissen, stå upp emellanåt om du har ett höj- och sänkbart skrivbord, cykla hellre än att åka bil, städa hemmet, dansa glatt till musik eller besöka tvättstugan lite oftare än vad du gör i dag är exempel på vardagsmotion som ger hälsofördelar, framgår det.

ANNONS

Så säger professorn om vardagsmotion

Glöm heller inte bort att ta en bensträckare efter varje måltid.

ANNONS

“Vardagsrörelser gör att du både behåller vikten, eller går ner, och minskar risken för hjärt-och kärlsjukdom och diabetes typ 2”, säger Björn Ekblom, professor emeritus i tillämpad fysiologi vid Gymnastik- och idrottshögskolan och Karolinska institutet, i artikeln.

Han avslöjar att många som tränar hårt på gymmet eller i löpslingan ofta glömmer bort att röra på sig i övrigt i vardagen, vilket gör att deras NEAT sjunker.

Sträva efter långvarig energiförbrukning

Avgörande för en god hälsa är en kontinuerlig, långvarig energiförbrukning, vilket också får fart på musklerna.

Omvänt är stillasittande förödande och studier visar, kanske inte så överraskande, att överviktiga rör sig mindre än smala.

“En studie visade till exempel att överviktiga satt stilla i genomsnitt 164 minuter mer än de som var smala och att överviktiga i medeltal förbrände omkring 300 kalorier mindre per dag än normalviktiga”, berättar Hemtrevligt i Hemmets Journal.

Missa inte: Räcker det med bara konditionsträning? News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS