Forskare kallar drömmen för ett fönster in i psyket. Vissa vaknar med färska minnen av drömmen i huvudet, medans andra har det tvärtom och inte kommer ihåg någonting av natten.


Mest läst i kategorin
Italienska forskare som Giulia Bernardi undrade varför vissa slår upp ögonen till ett tomt inre, utan en aning om vad som utspelat sig under natten, skriver Neuroscience News.
“Våra resultat visar att det inte handlar om slumpen, utan om hur vår personlighet, sömnkvalitet och till och med årstiden påverkar vår förmåga att minnas drömmar, säger Giulio Bernardi, professor i allmän psykologi vid IMT School i Lucca.
Forskargruppen genomförde en omfattande studie mellan 2020 och 2024 med över 200 deltagare, i åldrarna 18 till 70 år. Under två veckor fick varje deltagare dagligen spela in vad de mindes från nattens drömmar.
Samtidigt mättes deras sömnmönster via en sömnklocka, och psykologiska tester kartlade allt från minne till benägenhet att vandra i tankarna, skriver SvD.
Ett mönster blev snabbt tydligt. De som ofta lät tankarna vandra dagtid, och som hade ett genuint intresse för drömmar, mindes sina drömmar betydligt oftare än andra. Att ha en positiv inställning till drömmar visade sig vara avgörande – liksom hur djupt man faktiskt sover.
MISSA INTE: 78-åriga Eleonora i Israel överlevde – kvar utan hem efter missilattack
Ytligare sömn, tydligare minnen från drömmen
Forskningen visade att de som tillbringade mer tid i lätt sömn hade en större chans att vakna med drömfragment i behåll. Det är i dessa ytligare sömnfaser som hjärnan tycks befinna sig närmast gränsen mellan dröm och medvetande.
Yngre personer mindes sina drömmar oftare än äldre. Även kön visade viss påverkan, med kvinnor som något mer benägna att återkalla drömmar.
Men ålderns effekt var mest påtaglig. Många äldre uppgav en känsla av att ha drömt – men kunde inte återge några detaljer. Ett fenomen forskarna kallar för “vita drömmar”.
Vintermånaderna stack också ut. Deltagare hade då svårare att komma ihåg sina drömmar, jämfört med under våren. Om det beror på solljus, sömnkvalitet eller något mer subtilt cirkadiskt är fortfarande oklart.
MISSA INTE: Färre mygg i år, enligt experter – på grund av snön
Senaste nytt
Ett fönster in i psyket
Drömmar har länge betraktats som porten till det undermedvetna. För vissa är de en påminnelse om gamla bekymmer, för andra ett sätt att bearbeta tankar som inte får plats i vardagen.
I tider av stress, som under pandemin, ökade rapporteringen av levande drömmar dramatiskt världen över.
Studien stärker bilden av att drömmen inte är något som kommer och går utan mönster. Den påverkas av vilka vi är, hur vi sover och när på året vi befinner oss.
För många är detta inte bara intressant ur nyfikenhet – det berör minnet, återhämtningen och den mentala hälsan. Att kunna fånga upp sina nattliga berättelser kan i vissa fall ge ledtrådar till hur vi mår även i vaket tillstånd.

MISSA INTE: Maten i midsommar har blivit billigare
Drömmen som minnesverktyg
För den som vill bli bättre på att minnas sina drömmar finns det enkla knep. Att skriva dagbok direkt på morgonen är ett.
Att lägga sig med en avsikt att minnas, ett annat. Och kanske, som traditionen säger, lägga sju sorters blommor under kudden – inte för att möta sin framtida kärlek, men för att i alla fall minnas om man gjorde det.
“Det är en kombination av tankevandring, öppenhet och sömnmönster som avgör vad du får med dig från drömmens värld”, avslutar Valentina Elce, forskare vid IMT School och huvudförfattare till studien.
Läs mer om ekonomi:
Undvik dyra läxan: Välj rätt kort på din utlandssemester
Chefsekonomen om Erik Thedéens beslut: “Förvånad”
2025 väntas bli tufft – ljuset i börstunneln först nästa år

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.