News55

Extrem värme kan hindra klimatomställning

Extrem värme kan kan hindra klimatomställning när utvinning av kritiska jordartsmetaller minskar drastiskt
Extrem värme kan kan hindra klimatomställning när utvinning av kritiska jordartsmetaller minskar drastiskt(Foto:Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

Extrem värme kan kan hindra klimatomställning när utvinning av kritiska jordartsmetaller minskar drastiskt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyhetsportalen Euronews rapporterar om att utvinning av kritiska jordartsmetaller och andra viktiga råvaror riskerar att lamslås i sviter av klimatförändringar. 

Mer än 70 procent av koppar, kobolt och litium – kritiska jordartsmetaller som är nödvändiga för den planerade elektrifieringen av fordonsflottan i EU, riskerar att kraftigt minska på grund av just klimatförändringar, enligt en ny rapport publicerad av PwC den 30 april i år.

Kritiskt är att elektrifiering av fordon är nödvändig för klimatomställningen.

EU tvungen att hitta nya leverantörer

Länder som levererar kritiska jordartsmetaller såsom kobolt- och litium är bland annat Australien, Chile, Demokratiska republiken Kongo (DRC) och Peru. Klimatförändringarna har varit påfallande stora i dessa länder som ständigt drabbas av extrem värme och torka.

Det gör att vattenkrävande processer såsom utvinning av kritiska jordartsmetaller måste bortprioriteras under sådana perioder.

Enligt CRMA kan inte EU förlita sig endast på en leverantör, vilket tidigare varit fallet. Kina, som i stort sett strypt exporten av litium på grund av att landet satsar på egen grön omställning, behöver nyttja sina resurser. EU har istället varit tvungen att revidera sin leverantörsportfölj och blickarna har alltmer riktats mot Skandinavien på grund av det gynnsamma klimatet och den långa gruvtraditionen.

ANNONS
ANNONS

PwC:s rapport ser dyster ut

PwC:s rapport varnar för framtida konsekvenser av klimatförändringarna och förutser kraftiga störningar i leveranser av just kritiska jordartsmetaller.

Ökad torka och stigande temperaturer utmanar brytningen av litium och riskerar att bromsa upp till 74 procent av den globala produktionen eftersom utvinningen kräver enorma vattenresurser. För ett ton utvunnet litium krävs två miljoner liter vatten. I perioder av extrem torka blir läget kritiskt och produktionen bromsar kraftigt in.

Kopparproduktionen riskerar att minska med upp till 54 procent i perioder av extrem hetta. Överstiger jorden en global uppvärmning på runt två grader kommer produktionen att minska ytterligare – minst 75 peocent.

Jordartsmetaller kommer att ta slut en dag

För att kunna genomföra den planerade elektrifieringen av fordonsindustrin, behövs  avsevärt mer litium , nickel och andra viktiga jordartsmetaller till elfordonsbatterier.

Kritiska jordartsmetaller är en ändlig resurs och det kommer att behövas alternativa metoder till aktuell gruvbrytning som är både resurskrävande och miljövidrig.

Man kan till exempel utvinna metaller från återvunnet gruvavfall, men det kan bli fråga om begränsade mängder. Det är viktigt att utveckla cirkularitet inom gruv- och metallindustrin eftersom det minskar utsläppen betydligt – resurserna tas även bättre om hand. Det finns också möjlighet att utvinna metaller från annat industriavfall och metallprodukter.

ANNONS

För att minska resursbehov bör man utveckla incitament för delningsekonomi och framställning av produkter med minimal materialanvändning.

Elektronikindustrin också beroende av metallerna

Hela elektronikindustrin är också beroende av dessa preciösa metaller. Alla mobiltelefoner, datorer och surfplattor är till stor del verkade av bland annat kritiska jordartsmetaller.

Om de kritiska jordartsmetallerna tar slut skulle det lamslå stora delar av vårt moderna samhälle. I stort sett all hemelektronik består också av dessa metaller.

Läs även:

LKAB gör jättefynd av sällsynta metaller

Därför letar många mineraler i Sverige

Dina åtråvärda metaller som hamnar på sopotippen

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS