News55

Varning för vitaminer som kan skada dig

En hylla med vitaminer på apoteket. Vitaminer är bra för hälsan, men för mycket av en del kan skada dig.
Vitaminer är bra för hälsan, men för mycket av en del kan skada dig. (Foto: Isabell Höjman/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 aug. 2024Publicerad: 22 aug. 2024

Det är viktigt för hälsan att få i sig tillräckligt med vitaminer, men det kan vara skadligt att få i sig för höga doser av vissa vitaminer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att kunna leva länge är det viktigt att ha god hälsa och alla vet säkert att vitaminer är viktiga för vår hälsa.

Men för mycket av det goda är inte bra, Stars Insider har sammanställt en lista över olika eventuella biverkningar olika vitaminer kan ge om du konsumerar för mycket av dem.

Stars Insider har använt följande källor för att sammanställa sin lista: Healthline, Everyday Health, WebMD, Better Health Channel, Elo Health och Britannica.

A-vitamin

A-vitamin är avgörande för för att upprätthålla god hjärt- och lunghälsa samt för normal syn, ett starkt immunförsvar och en sund reproduktionsförmåga.

Vanliga källor till A-vitamin är ägg och vissa frukter och grönsaker som morötter och spenat samt berikade mejeriprodukter.

Överdriven konsumtion av A-vitamin, vanligtvis i form av retinol, kan ge upphov till ett tillstånd som kallas hypervitaminos A med symtom som illamående, yrsel, suddig syn och skelettsmärta.

I allvarliga fall kan överdosering av A-vitamin ge leverskador och fosterskador.

ANNONS
ANNONS

C-vitamin

För mycket C-vitamin kan ge irreparabla fysiska skador, C-vitamin är visserligen vattenlöslig men om du får i dig överdrivet mycket kan du få gastrointestinala problem som illamående, diarré och magkramper.

Om du tar extremt mycket C-vitamintillskott kan risken att du utvecklar njursten öka, särskilt om du sitter still mycket.

Vitamin B1

Vitamin B1, eller tiamin, är viktigt för vår nervfunktion och energiomsättning. Det är ganska ovanligt att folk får i sig för mycket av detta vitamin, men extrema tiamintillskott kan ge magbesvär, klåda och hudutslag.

Tiamin finns i fullkornsprodukter, berikade spannmål, fläsk, nötkött, nötter, frön och baljväxter.

Vitamin B2

Vitamin B2, eller riboflavin, är nödvändigt för normal cellfunktion och för vår energiproduktion. Det är ovanligt att någon får i sig för mycket, men höga doser av riboflavintillskott kan orsaka en ofarlig ljusgul missfärgning av urinen.

ANNONS

Ögonläkare ordinerar ofta syntetiskt riboflavin för behandling av ögonsjukdomar, mjölk, mejeriprodukter, ägg, bladgrönsaker och magert kött innehåller naturligt riboflavin.

Vitamin B3

Vitamin B3, eller niacin, kallas även nikotinsyra, den som överkonsumerar niacin kan drabbas av niacinförgiftning med symtom som klåda, hudrodnad, illamående, kräkningar, buksmärtor och leverskador.

Att kroniskt överdosera niacin kan öka risken för insulinresistent och metabolt syndrom som kan leda till diabetes. Niacin finns i nötter och berikade spannmål, kött, särskilt lever och fjäderfä, fisk som tonfisk och lax.

Vitamin B5

Vitamin B5, eller pantotensyra, är avgörande för vår energiomsättning och för att skapa hormoner. Väldigt höga doser av pantotensyratillskott kan ge diarré, illamående och magkramper.

Ibland används högkoncentrerade tillskott av pantotensyra för att behandla höga blodnivåer hos kolesterolpatienter då det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Några naturliga livsmedelskällor är fjäderfä, fisk, ägg, kött, särskilt lever samt fullkorn och avokado.

ANNONS

Vitamin B6

Vitamin B6, eller pyridoxin, hjälper nervsystemet och ämnesomsättningen att fungera effektivt, men allt för mycket pyridoxin kan överbelasta vårt nervsystem och orsaka sensorisk neuropati, som ger domningar, stickningar och nervskador, särskilt i händer och fötter.

Långvarig överkonsumtion av pyridoxintillskott kan orsaka nervtoxicitet, som ofta är irreversibel. Några livsmedelskällor är potatis, banan och kikärtor, fjäderfä, särskilt kyckling och kalkon, samt fisk som tonfisk och lax.

Vitamin B7

Vitamin B7, eller biotin ger sällan några värre biverkningar. Biotin är viktigt för ämnesomsättningen och bibehållandet av friskt hår, hud och naglar.

Extremt höga doser av biotintillskott kan dock störa vissa laboratorietester och ge felaktiga resultat. Överdosering av biotin kan också ge uttorkning och sömnlöshet, men det är sällsynta symtom.

Livsmedel som ägg, lever, nötter, frön och sötpotatis innehåller oftast biotin.

Vitamin B9

ANNONS

Vitamin B9, eller folat, är viktigt för celldelning och syntes av DNA. Ett överdrivet intag av folattillskott kan störa vissa mediciner och maskera symptom på vitamin B12-brist.

Höga doser av folattillskott kan hos vissa personer öka risken för kolorektal cancer. Folat finns naturligt i bladgrönsaker som spenat och grönkål, baljväxter som linser och kikärter, berikade spannmål samt citrusfrukter.

Vitamin B12

Vitamin B12, eller kobalamin, är avgörande för nervfunktion och DNA-syntes, utöver D-vitamin och järn är B12 ett av de tre viktigaste vitaminerna för oss människor.

I allmänhet tolereras överdrivet intag väl och överskott utsöndras vanligtvis genom urinen utan att ge några negativa effekter.

Extremt höga doser av kobalamintillskott kan dock orsaka akneliknande utslag, klåda och i sällsynta fall allergisk chock.

Kobalamin, finns främst i animaliska produkter som kött, fisk, fjäderfä, ägg och mejeriprodukter.

D-vitamin

ANNONS

D-vitamin är viktigt för vår benhälsa och vårt immunförsvar, men överkonsumtion kan orsaka hyperkalcemi, för mycket kalcium i blodet.

Hyperkalcemi ger vanligtvis njursten, vävnadsförkalkning särskilt av blodkärlen, illamående, kräkningar, svaghet och hjärtrytmrubbningar.

D-vitamin påstås vara det viktigaste vitaminet för oss människor och vi får främst i oss det genom exponering för solljus. Andra källor är mejeriprodukter och fet fisk.

E-vitamin

E-vitamin är känt som en viktig antioxidant som när det tas med måtta har en påtagligt positiv inverkan på hjärt- och kärlsjukdomar.

Men, för höga doser av E-vitamintillskott kan öka risken för blödning, särskilt hos personer som tar blodförtunnande läkemedel. Överdrivna doser E-vitamin under lång tid kan störa blodets förmåga att koagulera.

Nötter, särskilt mandel och hasselnötter, frön som solrosfrön, vegetabiliska oljor och gröna bladgrönsaker innehåller mycket E-vitamin.

Kolin

ANNONS

Kolin kallades tidigare för vitamin B4. Det är avgörande för många funktioner i vår kropp, bland annat ämnesomsättningen, cellstrukturen och god hjärnhälsa.

Överdrivet intag av kolin, särskilt genom kosttillskott, kan ge lågt blodtryck, svettningar, gastrointestinala problem och en fiskaktig kroppslukt.

Vissa studier tyder på ett eventuellt samband mellan högt kolinintag och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Kolin finns naturligt i mejeriprodukter och vissa grönsaker som broccoli och brysselkål, ägg, kött, särskilt lever samt i fisk.

K-vitamin

K-vitamin är avgörande för vår blodkoagulation och benhälsa men överdriven konsumtion kan störa de här processerna i kroppen.

Personer som överkonsumerar K-vitamin samtidigt som de tar receptbelagda blodförtunnande läkemedel kan drabbas av blödningar.

Det är ovanligt att få i sig för mycket K-vitamin genom kosten då det endast produceras av växter. Vitaminet finns i gröna bladgrönsaker, broccoli, brysselkål och vegetabiliska oljor.

ANNONS

Vill du leva längre? Ät inte multivitaminer

Det har konstaterats att dagligt intag av multivitaminer inte leder till längre liv som många tycks tro. Enligt nya studier kan det snarare leda till en något tidigare död.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS