News55

Vara ett med naturen rena hälsokuren

Artikelbild
En studie från universitetet i Michigan har funnit att 10–20 minuters regelbunden vistelse i naturen kan minska stress med upp till 25 procent. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 29 aug. 2024Publicerad: 29 aug. 2024

Att vara ett med naturen under tystnad och utan distraktion är rena hälsokuren. Stressnivåerna sjunker dessutom med upp till 25 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är just att ingenting göra som är det stora i den här metoden. Att slappna av.

Bara dessa ord, ingenting att göra, kan bli ett mantra som hjälper dig att släppa allt du har för händer och i stället bara blicka in i det fantastiska allomfattande väsen som naturen är.

Det enda du behöver tänka på

Bosse Rosén är kanske den mest professionella stubbsittaren i vårt avlånga land. Han hjälper människor att släppa överhängande stress i vardagen genom att finna ro och hopp i naturens vackra rum, enligt tidningen Land.

Varje dag går han ut i skogen en stund för att finna lugn och ro på detta sätt. Den enda regeln för hans stubbsittning är att göra just ingenting och varken lyssna på musik eller ha tillgång till mobil.

Ingen distraktion får förekomma annat än fågelkvitter och trädkronornas brus. Det är alltför sällan som vi ger oss den friheten: Att bara vara. Det är stillheten som är själva poängen: Att bara låta sig uppgå i naturen.

ANNONS

Återhämtning är nödvändigt

Dessa stunder i skogen blir en andäktig återhämtning för både kropp och själ.

ANNONS

Psykologen Sofia Viotti menar dock att stress i grunden kan vara någonting positivt. Det är bristen på återhämtning som gör att stress kan orsaka skadliga tillstånd och ohälsosamma rubbningar.

Utmattningssyndrom är ett klassiskt tillstånd som vanligtvis kommer utan förvarning. Det kan dessutom ta lång tid att återhämta sig från detta.

Vetenskapligt bevisat

Enligt Bosse Rosén är det vetenskapligt bevisat att stunder av total stillhet i naturen är både läkande och samtidigt bra för själen.

En studie från universitetet i Michigan har funnit att 10–20 minuters regelbunden vistelse i naturen kan minska stress med upp till 25 procent. Det är definitivt värt dessa stunder.

Läs också:

Brist på återhämtning gör dig sjuk – inte stress

Experten: Lär dig sätta gränser eller bli utbränd

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS