News55

Yrsel: Vanligt men oftast ofarligt

Världen snurrar. Var femte vuxen drabbas varje år av yrsel, det är obehagligt men oftast ofarligt.
Var femte vuxen drabbas varje år av yrsel, det är obehagligt men oftast ofarligt. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 juli 2024Publicerad: 15 juli 2024

Var femte vuxen drabbas varje år av yrsel, det är obehagligt men oftast ofarligt. Yrsel i sig är ingen sjukdom utan ett symtom och det kan vara svårt att få rätt hjälp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Yrsel är den tredje vanligaste orsaken att söka vård i Sverige, det orsakar ungefär en miljon sjukhusbesök om året, varav 75 000 på en akutavdelning, skriver Hemmets Journal.

Oftast beror inte yrsel på någonting livshotande som stroke eller hjärntumör, men det är obehagligt att få återkommande yrselanfall och det kan begränsa livet.

Enligt Christian Geisler, läkare och specialist i hörsel- och balansrubbningar, är 99 procent av all yrsel, utan andra neurologiska symtom, inte livshotande.

“Den beror inte på något allvarligt fel i hjärnan eller kroppen. Det kan dock i sällsynta fall vara en stroke, så man ska alltid ta yrsel på allvar och uppsöka läkare. För 50–60 procent av patienterna hittas orsaken till yrseln i balanssinnet”, säger han till Hemmets Journal.

Ett symtom

Yrsel i sig är ingen sjukdom utan ett symtom och det kan vara svårt att få rätt hjälp.

“På vårdcentralen kommer de att ta blodtrycket, kolla pulsen och lyssna på hjärtat. Sedan har läkaren en kvart på sig att hitta en orsak, vilket inte är lätt”, säger Christian Geisler till Hemmets Journal.

Han förklarar att yrsel är ett komplext och sammansatt symtom som olika människor upplever på olika sätt, vilket gör att det är svårt att ställa diagnos.

ANNONS

Läkarens diagnos bygger på vad patienten berättar och om det görs några undersökningar av balanssinnet. Christian Geisler säger att flera sorters av yrsel kan botas på några minuter, om rätt diagnos ställs.

Han råder yrseldrabbade att kräva remiss till en läkare som kan undersöka balanssinnets impulser, ofta har öron-näsa-halsspecialister utrustning för att undersöka balanssinnet.

ANNONS

Beskriv din yrsel

Som patient behöver du förbereda dig inför läkarbesöket så att du kan beskriva din yrsel, när på dygnet kommer den och hur länge sitter den i, är du yr hela tiden eller får du sporadiska yrselanfall är dina symtom lägesrelaterade?

Enligt Christian Geisler får patienter ofta fel eller ingen diagnos, exempelvis vid migränrelaterad yrsel. Då har man ofta flera symtom samtidigt vilket gör det svårt för läkaren.

“Dels är det vanligare att kvinnor söker vård för yrsel. Sedan är migrän vanligare hos kvinnor och migränrelaterad yrsel är en av de tre vanligaste yrselorsakerna. Som tröst kan jag säga att det finns bra behandlingar att få, bara man hamnar rätt”, säger han till Hemmets Journal.

Kristallsjukan

Om du har lägesrelaterad yrsel kan det vara kristallsjuka. Det är en öronsjukdom som ger yrsel vid lägesändringar och oftast är enkel att behandla, skriver Karolinska.

ANNONS

Den här godartade lägesyrseln kallas kristallsjukan eftersom den beror på att otolitstenar, eller “kristaller”, har lossnat från sin plats i örats balansorgan och hamnat i balansorganets båggångar.

Oftast hittas ingen förklaring till varför en patient har drabbats av kristallsjukan, men den drabbar oftare kvinnor än män.

Det är väldigt vanligt att symtomen kommer när man lägger sig ned, vänder sig i sängen, ställer sig upp eller när man lutar huvudet framåt eller bakåt.

För det mesta går symtomen över av sig själv efter några veckor men ungefär hälften av de drabbade får fler episoder av sjukdomen.

Fallolyckor dödar tusentals – så undviker du dem

Det är vanligt med fallolyckor bland äldre och nästan 1 000 svenskar över 65 avlider varje år på grund av just fallolyckor.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS