News55

Artur Ringart: EU-val, cash is king och svenska jordgubbar

Artur Ringart
Artur Ringart tar i sin krönika upp betydelsen av att rösta i EU-valet, att Sverige är unikt med sitt märkliga, kontantlösa samhälle och tjusningen med svenska jordgubbar. (Foto: TT / montage)
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 07 juni 2024Publicerad: 07 juni 2024

Jag hoppas att ni alla har röstat eller ska rösta i EU-valet. Det är viktigt att alla gör sin röst hörd när det är val. Det är en del av det demokratiska systemet som vi ska vara rädda om. Ju fler som röstar ju mer representativt är resultatet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I veckan lärde jag mig ett nytt ord: cooldcation. Det är en ny trend inom resande och turism. Vi svenskar har i alla tider åkt söderut till värmen. Men med klimatförändringarna söker de som bor i varmare länder sig till kyligare klimat för att komma ifrån värmen. Sverige, Finland och Norge är länder dit turister nu söker sig till för att fly värmen.

Allt fler svenskar vill att butikerna ska ta emot kontanter. Enligt en ny undersökning av Verian är 70 procent av svenskarna kritiska till butiker som inte tar emot kontanter. När den förra undersökningen gjordes var det 50 procent som var kritiska.

Sveriges kontantlösa samhälle världsunikt

Jag tror att vår krismedvetenhet har ökat på grund av den oroliga situationen i världen och i vår närhet. Allt som oftast krånglar också de digitala betalsystemen. Är det inte Swish som ligger nere, är det något annat betalsystem som inte fungerar. Vi i Sverige är världsunika när det gäller att vara kontantlösa. När till exempel turister kommer till Sverige blir de ständigt överraskade då deras pengar inte duger. Förr i tiden sa en känd krog i Stockholm ”cash is king ”. Det gör man inte längre. Går jag då själv omkring laddad med kontanter?

Nej, det gör jag inte, men jag litar inte på systemen och har lagt undan en summa cash för säkerhets skull.

Jordgubbar, barn på äldre dagar och Murdoch

Hoppet är inte ute för oss äldre. Jag har sett ett par i 70 års åldern på tv, som skaffat sig barn via en surrogatmamma. Jag kan tycka at det är en extremt egoistisk handling. Vem ska ta hand om barnen när de inte längre klarar av det ? Vi får alla problem med sjukdomar och nedsatt fysik på äldre dagar.

Å andra sidan kan man kanske göra som multimiljardären Rupert Murdoch, 93 år, som just gift om sig för femte gången.

ANNONS

Den här gången är bruden Elena Zhukov nästan 30 år yngre än sin man. Det tycks aldrig vara för sent

Till sist : Jag säger bara svenska jordgubbar. Så underbara. Så ljuvliga. Så röda, stora och söta. De är de bästa jordgubbarna i världen. Smaken av riktiga svenska jordgubbar är sommar för mig. Jag hoppas att ni får äta många.

Läs även: Artur Ringart: Gillar att Swift sprider kärlek News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS