News55

Artur Ringart: Gillar att Swift sprider kärlek

Artur Ringart
Artur Ringart är imponerad av det han förstår av fenomenet Taylor Swift. (Foto: TT / montage)
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Jag förundras fortfarande över fenomenet Taylor Swift. Noterar att hon drog en publik på nära 179 000 på tre dagar till Friends Arena i Solna, vilket är rekord. Det är 30 000 fler än det tidigare publikrekordet som Bruce Springsteen hade på Friends.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hennes fans, så kallade swifties, består troligen av 90 procent tjejer och kvinnor, enligt min helt ovetenskapliga analys. Trots att jag betraktar mig själv som musikintresserad känner jag inte igen en enda av hennes låtar.

Man tillhör fel generation. Taylor Swifts styrka tycks vara hennes personliga, utlämnande texter och den unika kontakten med sina fans. Det jag tycker om med Swift-fenomenet är att hon sprider kärlek och omtanke om alla, bland annat genom alla de kärleksarmband som en äkta swiftie ska bära.

Sverige kan ta VM-guld

Vem bryr sig om hockey-VM i maj när det är sol och sommarvarmt ute? Jag kan villigt erkänna att årets Hockey-VM inte har varit viktigt för mig. Jag har läst hur Tre Kronor krossat allt motstånd och skulle köra över Finland på en skridsko i kvartsfinalen. Det har ofta varit så att Sverige åkt ur turneringen i just kvartfinalen.

Nu bjöd Finland på oväntat hårt motstånd och efter en dramatisk thriller vann Tre Kronor med uddamålet i förlängningen. Sverige är i VM-semifinal och nu är hockey-VM riktigt intressant och står överst på min tv-agenda. Det kan ju bli svenskt VM-guld.

Den 9 juni är det val till EU-parlamentet och redan nu kan alla förtidsrösta. Vi på News55.se genomförde vår årliga Äldreriksdag i veckan i Skandiahuset i Stockholm. Äldreriksdagen är ett gemensamt evenemang tillsammans med de tre stora pensionärsorganisationerna, PRO, SPF-Seniorerna och SKPF Pensionärerna.

ANNONS

65-plussare mäktig väljargrupp

Vi som är 65 år eller äldre är 2,2 miljoner i Sverige. Vi är 28 procent av väljarkåren. Hur vi kommer att rösta kan avgöra EU-valet. Till Äldreriksdagen var samtliga åtta riksdagspartier inbjudna och det debatterades om vad man på EU-nivå kan göra mot ålderism (diskriminering på grund av ålder), bedrägerierna mot äldre, äldres ekonomi och bristen på livsviktiga läkemedel för äldre.

ANNONS

Jag hoppas att de som följde debatten fick en viss vägledning inför valet. Ha lite koll på SVT Forums tablå framöver, så kan ni se vad som avhandlades.

Tack vare en fri och oberoende press i Sverige har det via TV4:as Kalla Fakta avslöjat att Sverigedemokraterna konsekvent spridit lögner om sina politiska motståndare via sin kommunikationsavdelning. Så kan vi inte ha det. Den typen av verksamhet undergräver förtroendet för politiken. Man måste kunna vara rak och ärlig med vem eller vilka som är avsändare av inlägg på sociala medier. Bara banditer gömmer sig bakom anonymiteten.

Påminner om nazisternas propaganda

Att Sverigedemokraterna sedan avfärdar kritiken och raljerar över sina tilltag gör inte saken bättre. Tvärtom. Det de har ägnat sig åt är allvarligt. ”Upprepar man en lögn tillräckligt många gånger blir den tillslut en sanning.” Så sa en känd propagandaminister på 1930-talet.

Vem ska bevaka makten om vi inte hade en fri press?

Dokumentären fick mig att gråta

Avslutningsvis vill jag tipsa om Tom Alandhs mästerverk i SVT: ”Min död är min.” En dokumentär om musikern Stefan Nilssons val att ta sitt eget liv då han drabbades av sjukdomen ALS . Han hade oerhörda smärtor och blev bara sämre och sämre. Dokumentären väcker samma fråga som min före detta vän och Radio Stockholms tidigare chef Harald Norbelie väckte. Han gick bort 2015 och led av cancer. Han ville själv bestämma när han skulle dö. Dokumentären om Stefan Nilssons val är stark. Jag grät när jag såg den och hans fantastiska fru, Lotta Hellqvist-Nilsson, är glasklar i sin berättelse om hur och varför Stefan valde att avsluta sitt liv. Se den.

Missa inte: Artur Ringart: Politik i stället för musik News55

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS