News55

Artur Ringart: Springsteen, naiva politiker och turistskatt korkat

Artur Ringart
Artur Ringart totalsågar idén med en turistskatt på Gotland. (Foto: TT / montage)
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 19 juli 2024Publicerad: 19 juli 2024

Så har The Boss, Bruce Springsteen, varit i Sverige igen. Under åren har det blivit 36 konserter här. Han tycker om Sverige och den svenska publiken tycker om honom. Bland andra min yngre bror som har sett honom vid 14 olika tillfällen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag läste om en svensk kvinna som sett 40 konserter med honom. Själv är jag ingen större Springsteen-fan Jag gillar vissa låtar men i längden tycker jag att han blir enformig. Jag är medveten om att andra tycker annorlunda.

Jag kan imponeras av hans förmåga att ständigt ge allt för sin publik. Att som snart 75-åring stå på scenen och ge järnet i tre till fyra timmar klarar inte vem som helst. Kanske Mick Jagger? Jag har läst översvallande reaktioner från dem som varit på konserterna och jag gratulerar dem till fina upplevelser.

Amerikanarna lär sig aldrig

Är jag förvånad över attentatet mot Donald Trump? Absolut inte. Frågan var bara när någon galning skulle få för sig att skjuta en president eller presidentkandidat igen. USA:s historia är mycket tragisk när det gäller skjutningar mot demokratiskt valda presidenter eller de som söker den posten. Den här gången var presidentkandidaten bara millimeter från att mördas.

Oberoende av vad jag tycker om Donald Trump blev jag skakad av mordförsöket. Amerikanerna borde ha lärt sig av sin historia. Det är bättre att Trump förlorar i ett demokratiskt val.

Kurdo Baksi är en svensk samhällsdebattör och författare som jag har stor respekt för. Han grundade den antirasistiska tidningen Svartvitt. Baksi är mycket engagerad mot rasism. Jag läste nyligen hans debattartikel i Expressen som jag uppfattade som mycket skrämmande.

ANNONS

Naiva Stockholmspolitiker

Stockholms stad har beviljat den turkiska islamiströrelsen Milli Görü att bygga norra Europas största moské på 2000 kvadratmeter i Skärholmen utanför Stockholm. De gör det genom sin svenska filial, Islamistiska stiftelsen.

ANNONS

Milli Görü är en antisemitisk, hbtq-hatisk och kvinnofientlig rörelse. Malmö stad stoppade bidrag till dem. Men i Stockholm är de välkomna. Hur naiva får politiker vara ?

Den här platsen kommer att bli rekryteringsbas för ungdomar till våldsbejakande terrorgrupper. Jag vill vara tydlig med att jag inte har något emot religionen islam eller muslimer som på ett normalt sätt utövar sin religion här i Sverige. Men vi måste reagera och agera mot avarterna.

Idiotiskt med turistskatt på Gotland

Den socialdemokratiska ordföranden i Gotlands regionstyrelse, Meit Fohlin, vill införa turistskatt för besökarna på ön. Hon tycker att tiden är mogen för det. Men hon har inte sagt vad skatten ska användas till. Jag tycker att det är en oerhört korkad idé.

Gotland får drygt 800 miljoner i skatteutjämningsbidrag. För turister är det redan i dag dyrt med ett besök på ön. Färjepriserna är bara ett exempel. Jag tror att det finns ett tak för vad besökare är villiga att betala. Jag tror också att principen med turistskatt irriterar många. Behövande kommuner och regioner får redan ekonomisk hjälp med skatteutjämningssystemet. Fohlin har fått fart på sina tankar då bofasta på Kanarieöarna och Mallorca har reagerat på invasionen av turister där. Gotland är inte Mallorca, även om det är fint också på Gotland. Underskatta inte turisterna betydelse för ön. Det gäller att inte vara för girig.

För övrigt tycker jag att det var rätt lag som vann fotbolls-EM. Nu håller jag tummarna för Ludvig Åberg i British Open.

Och fyller myggor egentligen någon biologisk funktion?

Köper jag en lott varje vecka – då har jag chans att vinna, annars inte.

ANNONS

Dessutom anser jag att maten är onödigt dyr – igen.

Och så ser jag fram emot att OS i Paris börjar snart.

Läs även: Högavlönade med attityd – och helt utan omdöme – News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS