News55

Ulf Elfving: Blev du förvånad i veckan när…

Ulf Elfving
Ulf Elfving har svårt att förstå varför gangstarap glorifieras. En högst relevant fråga apropå mordet på rapartisten C.Gambino – det senaste i raden av dödligt vapenvåld inom den våldsfixerade musikgenren. (Foto: TT / montage)
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 08 juni 2024Publicerad: 07 juni 2024

…svensk alkoholpolitik mjukades upp – men inte så mycket som du trodde, ännu en rapartist som var ”känd av polisen” sköts ihjäl och att jorden blev varmare än någonsin?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ingenting av allt det där är särskilt överraskande. Vi tar alkoholen först:

Svenska vin-, öl- och spritbönder slog kullerbyttor av lycka när regeringen stolt meddelade att gårdsförsäljning av alkoholprodukter ska tillåtas. En reform som varit på gång i många år.

Frihetsreform?

Men vänta. Det fanns några hakar i glädjebudskapet. Bland annat ska man kunna köpa med sig en (bara en) flaska – 70 centiliter – från en mindre lokal tillverkare när man besöker gården – men först efter att ha betalat för och lyssnat på en föreläsning eller en guidad tur hos producenten!

”En frihetsreform” säger Ulf Kristersson, statsministern.

Nåja.

Men – en helt annan sak – Kristersson ska ha beröm för ett rakryggat tal på nationaldagen, när han på ett ganska elegant sätt slöt alla i sin svenska famn, både infödda och invandrade. En tydlig känga åt krafter som vill bygga murar, även inne i vårt land. Modigt – i valtider.

ANNONS

Våldsglorifiering

ANNONS

Sen var det rapartisten C.Gambino som sköts ihjäl i ett parkeringshus i Göteborg häromdagen. Kanske en fin kille, vad vet jag, men förvisso hade han kriminella kopplingar, det säger polisen. Och poängen jag vill åt handlar inte speciellt om C.Gambino – utan hur påfallande ofta nöjesjournalistiken hyllar och glorifierar figurer som bygger sin karriär på att skildra vapen och våld. De får grammisar och får spela på P3 Guld-galan och gillas på kultursidor.

Förmodligen en lika stendöd som mossig fråga:
Men varför kan man inte lika varmt hylla dem som sjunger om kärlek och fred? Nä, förlåt, det är naturligtvis helt ute.

Den brittiska rockgruppen Coldplay är på många sätt ett annat slags artister. Häromdagen visade Kulturnyheterna i SVT hur bandet på sin världsturné låter delar av publiken sitta och cykla under konserterna för att på så sätt generera grönare el till spelningarna. Enligt bandet släpper man med de här cyklarna, som är kopplade till generatorer, ut 50 procent mindre koldioxid.

Heders, Coldplay.

Jorden kokar

Fler såna initiativ skulle inte vara i vägen, särskilt när ännu en internationell rapport i veckan konstaterade att jorden fortsätter att bli varmare och varmare i accelererande takt, nya rekord slås varje dag. 1,5-gradersmålet är på väg att spricka.

Självklart är klimatet den viktigaste frågan i EU-valet på söndag. Strunta inte i att rösta!

Läs även: Ulf Elfving: Kan vi bli av med fanskapet nu? News55

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS