Dansbandskulturen är utsatt för “ren diskriminering” av riksdagspolitiker. Det skriver 23 dansband i ett upprört debattinlägg i Expressen.
23 dansband rasar: Sluta straffbeskatta oss
Mest läst i kategorin
Går du och dansar till dansbandsmusik – då är det 25 procent i moms på entrébiljetten.
Men går du på en konsert med ett dansband eller någon annan musikgenre är det bara 6 procents moms, eftersom det då betraktas som kultur.
Det här upprör företrädarna inom dansbandsbranschen, som anser att det är diskriminering.
“Beslutsfattarna hävdar att dans till dansband handlar om ‘nöje’ och inte ska klassas som ‘kultur’. Men det finns flera faktorer som visar på motsatsen”, skriver debattörerna på Expressen.
“Hur förklarar ni det?”
Dansbandsrepresentanterna pekar på att dansband faktiskt fick kulturstöd inom pandemin, precis som många andra artister. Då ansågs plötsligt även dansband som kultur.
Men inte längre och detta trots att svenska dansband uppträder på såväl kulturfestivaler som i kommunala kulturhus.
“Men när det gäller entréavgifter till dansband, där publiken inte sitter ner utan dansar, så gäller inte den lägre kulturmomsen. Hur förklarar ni det?” undrar dansbanden och kastar ut frågan till makthavarna i riksdagen.
Dansbanden: Ett svek
De påpekar att tillställningarna oftast är alkoholfria, att modern dans har en hälsoaspekt och är att likna vid träning och idrott.
Det finns ett stort behov av dansbandsmusik i Sverige, särskilt bland unga, heter det vidare och att dansbandskulturen står för “levande musik, rörelse, social gemenskap och inkludering”.
Dansbanden anser att politikerna måste sluta straffbeskatta dem med den högre momssatsen och menar att det är ett “svek”, skriver de i Expressen.
Läs även: Efter Sven-Erik Magnussons död: Nu återförenas Sven-Ingvars News55