News55

Costner: Storsatsar på film om vilda västerns uppkomst och fall

Kevin Costner och Sienna Miller
Kevin Costner och Sienna Miller poserar framför kamerorna när de besökte filmfestivalen i Cannes, där Costner presenterade sin storsatsning "Horizon: An American Saga". (Foto: Vianney Le Caer/Invision/AP/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

Kevin Kostner är aktuell igen med en storsatsning på egen film, Horizon som är en klassisk westernfilm uppdelad i fyra kapitel. Det blir således en filmserie på duk och de två första avsnitten, del ett och del två, släpps i juni samt augusti i år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det blir en riktig western-saga som spänner över det amerikanska inbördeskriget 1862 till 1865 och som skildrar ett land i motsättningar och strider upplevda genom ett antal familjer, vänner och fiender som alla försöker reda ut vad Amerikas förenta stater verkligen innebär rapporterar Newsweek.

Filmteamet poserar

Från vänsater: Alejandro Edda, from left, Hayes Costner, Jena Malone, Georgia MacPhail, Sienna Miller, Kevin Costner, Ella Hunt och Wase Chief vid den 77:e filmfestivalen i Cannes den 19 maj, 2024. (Foto: Scott A Garfitt/Invision/AP/TT)

Costner skrev även manus

Manuset är skrivet av Kevin Costner och Jon Baird och skildrar det gamla mytomspunna Väst och hur det vanns – och förlorades – genom blod, svett och tårar.

Amerikansk historia är ett välbekant ämne för Costner, som förutom sitt arbete med Yellowstone fick en Oscar för bästa regi och en nominering för bästa skådespelare i filmen Dansar med vargar som handlar om inbördeskrigets intriger och tragedier.

Kevin Costner har även regisserat och spelat huvudrollen 2003 i westernfilmen Open Range.

ANNONS

Stor finansiell risk

Budgeten är ännu okänd men den ligger i 100 miljoner-klassen i amerikanska dollar mätt. Kostner finansierar delvis filmen själv och har hittills tagit 38 miljoner dollar ur egen ficka.

ANNONS

För att överbrygga kostnader med kommande biljettintäkter har Costner blivit beviljad att senarelägga utgifterna för att filmen ens ska kunna bli av.

Allt hänger på framgång och visst finns det goda prognoser, men det kan bli tuffa utmaningar eftersom filmens demografiska målgrupp egentligen ligger i de äldre åldersgrupperna som blivit tröga på att ta sig till biosalonger.

Förhoppningsvis kommer det att ge med sig över tid. En del av risken är förstås att filmen kan bli tillgänglig ganska fort på kanaler som Disney – just för den lite äldre hemmasittande publiken.

Från vänster: Sienna Miller, Marlowe Sturridge och Kevin Costner
Från vänster: Sienna Miller, Marlowe Sturridge och Kevin Costner poserar för filmpremiären av  ‘Horizon: An American Saga’ vid den 77:e filmfestivalen i Cannes 19 maj, 2024. (Foto: Scott A Garfitt/Invision/AP/TT)

Imponerande rollsättning

Horizon har lyckats få tag i en imponerande sammansättning skådespelare som inkluderar Sienna Miller, Ellen Hunt, Abbey Lee, Gena Malone, Sam Worthington, Giovanni Ribisi, Tatanka Means, Thomas Haden Church och inte minst Costner själv.

Rollistan är betydligt längre än så här och positivt är antalet kvinnor som fått viktiga roller i filmen. I övrigt är den sammantagna rollistan ganska jämnt fördelad på män och kvinnor.

Enligt Screen Rant är Horizon på väg mot en premiärhelg som förväntas dra in runt 12 miljoner dollar, vilket fallit från tidigare förväntningar på 17 miljoner dollar veckan innan.

ANNONS

Det behöver inte alls vara alarmerande; filmen Titanic ansågs inte ha speciellt stora chanser till framgång, men över tid blev det en duglig kassako som täckte alla kostnader och mer än så.

Läs också:

Ali Abbasis film om Trump tävlar i Cannes

Dem filmer alla bör se i sommar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS