News55

Per Gessle älskar sportbilar men skyr droger

Per Gessle
Per Gessle vid presentationen av huvudrollsinnehavarna i musikalen Joyride baserad på Roxettes musik vid ett pressmöte på Malmö Opera. (Foto: Johan Nilsson / TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 19 juli 2024Publicerad: 19 juli 2024

Med över 100 miljoner sålda skivor och högst rankning på topplistorna har Per Gessle blivit en av Sveriges mest framstående musiker – en rockikon som bojkottar droger men är passionerat förtjust i italienska sportbilar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Per Gessle, 65, bor på Strandvägen i Stockholm, där han har skapat en miljö fylld med popkulturella referenser. Hemmet är dekorerat med allt från Elvisbyster till dyra elgitarrer och popkonst.

Väggarna pryds av verk från Andy Warhol, Hans Gedda och Anton Corbijn, medan hyllorna är fyllda med rockbiografier, popmemoarer och exklusiva bokutgåvor. Det är en miljö som speglar Gessles livslånga kärlek till musik och konst. En stor svart flygel och flera dyra elgitarrer ger rummet en känsla av både arbetsplats och museum, rapporterar Café.

Per Gessle och Marie Fredriksson
Borlänge, Sverige 20120627. Marie Fredriksson og Per Gessle i Roxette på scenen under musikkfestivalen Peace and Love i Borlänge onsdag. (Foto: ERIK MÅRTENSSON / NTB/TT)

Musikens mästerverk

Hans musikaliska resa har varit imponerande. Att slå igenom med både Gyllene Tider och Roxette krävde både tur och talang.

Det första enombrottet kom med Gyllene Tider, vars hits fortfarande spelas flitigt i Sverige. Gessle har sålt totalt omkring 100 miljoner album, vilket är en hisnande siffra.

Med Roxette togs steget ut på en internationell scen, där låtar som The Look, Listen to Your Heart och It Must Have Been Love blev världshits.

Per Gessle och Marie Fredriksson
STOCKHOLM 2014-04-08 Artisterna Per Gessle och Marie Fredriksson firar med tårta att det är 25 år sedan Roxettes “The Look” toppade USA-listan (Billboard-listan), efter Fredrikssons konsert på Cirkus i Stockholm. (Foto: Janerik Henriksson / TT)
ANNONS
ANNONS

Att vara svenskt band dög inte

Gessle minns särskilt lanseringen i England, där skivbolaget till en början marknadsförde Roxette som ett amerikanskt band för att öka chanserna till framgång. En svensk rockgrupp klingade inte lika häftigt, men det skulle snart visa sig att skivbolaget hade fel.

“Vi hade tur, tajming och talang. Vi var på rätt ställe vid rätt tidpunkt.”

Soloalbumet Mazarin blev också en stor framgång när den släpptes 2003, vilket mynnade ut i en internationell come back-turné med den första gruppen, Gyllene Tider.

Mazarin markerade en ny era i Gessles karriär och bevisade hans förmåga att förnya sig själv.

Gyllene tider Premiär
HALMSTAD 20230707 Mats “MP” Persson och Per Gessle i Gyllene Tider spelar på Brottet, premiärkonsert för sommarturnén. (Foto: Hanna Brunlöf Windell / TT )

Maries Fredrikssons sjukdom

Det var i samband med att sångerskan i Roxette, Marie Fredriksson, blev sjuk som Per Gessle började arbeta på sitt soloalbum.

ANNONS

2002 upptäckte läkare att hon hade en hjärntumör som måste behandlas. Tre år senare friskförklarades hon, men sviterna av den tuffa strålbehandlingen satte djupa spår och påverkade bland annat motoriken.

Sedan Marie Fredrikssons comeback 2009 började Roxette att turnera igen, men vid flera spelningar fick hon sitta på en stol på scenen för att ens orka uppträda.

Textskrivandets utmaningar

Gessle upplever stora utmaningar i sitt låtskrivande. Att skapa meningsfullt innehåll som känns trovärdigt och äkta, samtidigt som det inte blir för utlämnande, kräver mycket tid och reflektion.

Han berättade för Café om utmaningarna med att vilja vara öppen och samtidigt hålla tillbaka; en svår balansgång som han trots allt klarat bra, men så har han lagt ner mycket möda och tid på varje ord.

“Det är komplext att skriva texter, för jag vill vara utlämnande men bara till en viss gräns.”

Musikalen i Malmö
MALMÖ 20231123 Dirigenten Joakim Hallin, Marsha Songcome, Jessica Marberger, Per Gessle och Alexander Lycke vid presentationen av huvudrollsinnehavarna i den på Roxettes musik baserade musikalen Joyride vid en pressträff på Malmö Opera på torsdagen. ( Foto: Johan Nilsson / TT)

Nya projekt på horisonten

ANNONS

Senare i år släpper Per Gessle sitt första svenska album på sju år, Sällskapssjuk, där han sjunger duetter med flera kända artister. Första sången, Beredd, med Molly Hammar, är redan ute.

Efter sommaren har Joyride the Musical premiär på Malmö Opera, baserad på Roxettes låtar. Musikalen är skapad av den prisbelönte regissören Guy Unsworth och scenografen David Woodhead.

Handlingen kretsar kring ett humoristiskt triangel­drama baserat på romanen Got You Back av Jane Fallon.

Per Gessle
STOCKHOLM 2018-08-31 Per Gessle turnerar i höst med Roxette-låtar under namnet Per Gessles Roxette. Det blir även låtar från hans nya soloskiva. (Foto: Hanna Franzén / TT )

Ett liv utan droger men fullt av rockstjärneglans

Trots sitt långa liv i rockbranschen har Gessle undvikit droger. Däremot älskar han dyra skinnjackor och italienska sportbilar, inspirerad av Tony Curtis röda Ferrari i Snobbar som jobbar.

Hans imponerande Ferrarisamling är utställd på det egna hotellet, Tylösand.

Stolt över arvet

ANNONS

Per Gessle känner viss stolthet över vad han åstadkommit med sina band. Roxette var en framgångssaga internationellt, med hits som The Look, Listen to Your Heart och Dressed for Success.

Han ser dock fram emot att fortsätta skapa musik och nya projekt som kan inspirera kommande generationer.

Med det nya albumet, musikalen och andra projekt på gång visar Per Gessle att hans passion för musik är starkare än någonsin. Och det fortsätter.

Läs också:

Per Gessle om Marie Fredriksson: “Ingen vet vad som händer”

Per Gessle frossar i unik Ferrari-samling

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS