News55

Veckans film och serier – ikonens tragiska liv

Artikelbild
Marisa Abela i rollen som Amy Winehouse i filmen "Back to black". Pressbild. (Foto: Scanbox)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

Historien om Amy Winehouse tragiska livsöde har blivit film och på HBO Max kommer Robert Downey Jr:s första stora roll – rättare sagt flera stycken – efter Oscarsvinsten, i "The sympathizer". Här är veckans filmer och serier. FILM (premiär: 12/4). "Back…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

FILM (premiär: 12/4).

” Back to black “.

Amy Winehouse avled 2011 bara 27 år gammal, efter ett kort men intensivt liv. Rubrikerna om hennes privatliv var nästan lika många som priserna hon vann för sin musik. Nu kommer filmen om henne, med många musiknummer där skådespelaren Marisa Abela faktiskt sjunger själv – väldigt likt Amy Winehouses egen röst. Abela är sedan tidigare mest känd från dramaserien “Industry” på HBO Max om finansmäklare i London.

” Civil war ” (17/4).

En film om hur flera delstater startar ett inbördeskrig mot en maktgalen president blir förstås mycket kontroversiell under ett amerikanskt valår. I Alex Garlands våldsamma drama spelar Kirsten Dunst och Cailee Spaeny pressfotografer som försöker ta sig till Washington, men vägen dit är full av beväpnade milisgrupper – och det går inte att lita på någon.

Övriga premiärer:

“Stöld” (Netflix).

Filmversion av Ann-Helén Laestadius kriminalroman som i grunden handlar om samernas hårda villkor i samhället.

ANNONS

“One life”.

Anthony Hopkins spelar Nicholas Winton, börsmäklaren som lyckades rädda 700 judiska barn under Förintelsen. Lena Olin gör rollen som hans fru.

“Kalak”.

Asta Kamma August spelar en av rollerna i det här dramat om en dansk man som vill bli en del av den grönländska kulturen.

TV/STRÖMMAT:

” The sympathizer ” (15/4, HBO Max).

Robert Downey Jr är affischnamnet för den här miniserien, men han spelar bara birollen – dessutom flera olika biroller – i dramat om en ung dubbelagent (Hoa Xuande) för FNL som blir skickad till USA efter Vietnamkriget för att spionera på dem från den förlorande sydsidan som flytt dit efter Saigons fall.

” Franklin ” (12/4, AppleTV+).

ANNONS

Benjamin Franklin blev aldrig president, men räknas ändå som en av de viktigaste grundarna av USA. Michael Douglas spelar titelrollen i den här miniserien som till stor del utspelas i Frankrike dit Franklin skickas för be om ekonomiskt och militärt stöd som blev livsviktigt för den unga nationen.

Övrig premiär:

“A gentleman in Moscow” (18/4, SkyShowtime).

Ewan McGregor spelar en rysk aristokrat som efter revolutionen sätts i husarrest av kommunisterna – i flera årtionden.

Mikael Forsell/TT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS