News55

61-åring tävlar i Ironman på världsnivå

Ironman
Bilden är från deltävlingen i simning av Ironman World Championship Triathlon lördagen den 8 oktober 2022 i Kailua-Kona, Hawaii. (Foto: Marco Garcia/ AP Photo/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 07 aug. 2024Publicerad: 10 aug. 2024

Carmen Francesch, 61, från Surrey, är ett levande bevis på att ålder bara är en siffra. 2022 deltog hon sin första Ironman-tävling i Barcelona, och hennes resa är otroligt inspirerande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Carmen Francesch växte upp i Banyoles, nära Girona i nordöstra Spanien, där hon och hennes systrar började simma och cykla från tidig ålder. När hon flyttade till Storbritannien 1993 fortsatte hon med simningen som hobby. Det var dock inte förrän hon träffade sin man George 2015 som hon tänkte på att tävla.

Utmanades av sin man

“George var redan en triathlet och han slog vad med mig om att jag inte skulle kunna slå honom i en tävling. Jag kunde inte motstå, så jag började träna. Även om han är mycket bättre än mig på cykeln, så slog jag honom i simningen!”, berättar hon för The Guardian.

Pandemin satte tillfälligt stopp för hennes planer, men 2021 anmälde hon sig till en Aqua bike-tävling, som inkluderade 1,5 kilometer simning och 40 kilometer cykling.

ANNONS

Hennes första Ironman

Franceschs Ironman-resa började när hon reste till Barcelona. Här kastade hon sig ner i Medelhavets varma vatten för att simma 3,86 kilometer, cykla 180,25 kilometer och avslutade med att springa ett maraton på 42,2 kilometer.

“Jag var så glad och exalterad över att tävla att det var först efter att jag hade cyklat klart som mina ben gav vika” berättar hon.

 Ironman World Championship
En löpare deltar i maratondelen av Ironman World Championship Triathlon lördagen den 8 oktober 2022 i Kailua-Kona, Hawaii.
(Foto: Marco GarciaAP Photo/TT) 
ANNONS

Ironman World Championship

Men bara ett år senare stod Francesch på startlinjen för Ironman World Championship i Kona, Hawaii. Hennes erfarenhet i Barcelona hade lämnat henne med svarta och blåa ben och två dagar på kryckor, men känslan av att fullfölja en så stor utmaning drev henne vidare.

“När jag fick reda på att jag hade kvalificerat mig till världsmästerskapet kände jag att jag var tvungen att ge det ett försök,” säger hon.

Svår tandinfektion stoppade henne inte

Två dagar innan loppet fick hon en tandinfektion, men även detta stoppade henne inte och hon fick ta antibiotika var sjätte timme under Iron man, men det gick lyckligtvis bra.

Carmen Franceschs historia visar att med rätt inställning och engagemang går det att övervinna även de svåraste hindren. Hennes resa från en hobby-simmare till en Ironman-tävlande på världsnivå är en inspiration för alla som drömmer om att tänja på sina gränser, oavsett ålder.

Läs också:

Duplantis grymma OS-hopp gav kungen fnatt

ANNONS

Gav OS fingret – på sitt eget sätt

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS