News55

Amelia Adamo om livet och sorgen

Amelia Adamo poserar i en soffa.
Amelia Adamo fyller 65 år i februari 2012. (Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 11 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Amelia Adamo är känd som en av de starka kvinnorna inom mediavärlden. Trots stora framgångar har hon alltid varit prestigelös och funnits till hands för sina läsare. Den stora kärleken kom sent i livet, maken Lucio Benvenuto som gick bort för några månader sedan. Ett hårt slag som Amelia lever vidare med i djup sorg, men hennes inre styrka är en stor hjälp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Även om man är beredd, vilket jag tyckte att jag var, kan man inte förbereda sig helt för det. Jag visste inte att han skulle dö så fort”, berättar hon för Svensk Damtidning.

Hon erkänner att tomrummet är stort och att ensamheten är påtaglig efter Lucios bortgång. De hittade varandra sent i livet, men hann dela många lyckliga år tillsammans. i dag försöker Amelia att fylla upp tiden med så mycket aktiviteter och åtaganden som möjligt.

Han var lättsam och skrattade hellre än att söka konlikter

“I början tyckte jag han tog för lätt på livet, men tycker förstås inte det längre, eftersom livet tog honom ifrån mig. Idag är jag istället tacksam att jag fick de här åren. Hans glädje spillde över på mig och jag är ändå en glad person, eftersom jag också är italienare”, berättade hon i en tidigare intervju.

Amelias attraktion för Lucio infann sig från dag ett och den var ögonblickligen stark.

“Han var snygg också. Jag tyckte om att titta på honom, dröja kvar med blicken på honom. Han var mån om utseendet, fåfäng som många italienare. Han var varken tillbakadragen eller blyg, men framfusig på ett bra sätt”.

ANNONS

Det hade gemensamma rötter

Lucio var handens man som förde henne tillbaka till vitlöksdoftande italienska vidder och mustiga rätter; frisören som gick ur världen för nästan fyra månader sedan. Han blev Amelia Adamos väg tillbaka till sina rötter, rötter som förenade dem.

ANNONS

Båda var födda i Italien, men de kom till Sverige i olika åldrar, hon var nio månader, han i tidiga tjugoårsåldern. Deras ekonomiska förhållanden var knapphändiga, men deras liv tog vitt skilda vägar, har Amelia Adamo tidigare berättat för Expressen.

 Lucio Benvenuto och Amelia Adamo
 Lucio Benvenuto och Amelia Adamo när Tidningen M-magasin utser Årets Mappie på Grand Hotel I Stockholm 2014.( Foto: Fredrik Persson / TT)

Han följde sin väg framåt, blev frisör, och kom på så sätt att jobba med sina händer. Hon växte upp i förorten med en mamma som var hembiträde, senare städerska. Amelia började så småningom fundera över framtiden och kom framtill att utbildning nog inte var så dumt. Hon tog en fil. kand. och dörrar öppnades.

En gedigen karriär

Hon fick anställning som reporter på Svensk damtidning 1975, sedan vidare som reporter på Husmodern 1979 och därefter redaktionschef på Veckorevyn. Som featurechef på Aftonbladet 1984-1991, där Amelia Adamo senare hamnade, utformade hon söndagsbilagan och tog med mode, sex och samlevnad.

Det blev en förnyelse och ett lyft för Aftonbladet, men det skedde inte som på räls. Amelia fick stå på sig mot mer konservativa röster.

Mest känd har honblivit från det Bonnierägda magasinet Amelia som hon startade 1995 och som uppkallats efter henne; hon var tidningens chefredaktör fram till 2005. 

1995 blev hon publicistisk chef och vice verkställande direktör för Bonnier Veckotidningar.

ANNONS

Amelia Adamo startade även tidningen Tara 2000 som hon var chefredaktör för. Hon startade också M-magasin 2006 som är en 50+tidning.

Amelia Adamo, chefredaktör för M-Magasin
STOCKHOLM 20130403: Amelia Adamo, chefredaktör för M-Magasin, kör en Saab 9-3 Aero biopower. (Foto Christine Olsson / Scanpix / TT)

Det som karaktäriserat Amelia Adamos yrkesskicklighet har varit förmågan att tänka annorlunda och våga lite mer, som hon gjorde under sin tid på Aftonbladet, men det har inte alltid varit enkelt att få igenom hennes idéer som av en del ansågs vågade och kontroversiella.

1986 och 2003 vann hon stora Journalistpriset.

Hur ser livet ut i dag för Amelia?

“Jag har föreläsningar i sommar och moderatorsuppdrag i höst. Om någon vill ha mig kommer jag gärna. Jag ska även inviga utställningen “Den svenska tanten” på Krapperups slott i Skåne” berättar Amelia vidare.

Aktiviterna rullar på, men tomrummet efter Lucio Benvenuto är svår att fylla.

Läs också:

ANNONS

Här avslöjar Amelia Adamo en tragisk hemlighet

Sommarpratare 2021  hela listan

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS