News55

Celine Dion: Känner sig hoppfull trots sjukdom

Stiff people syndrome är mycket ovanlig
Den autoimmuna sjukdomen Stiff people syndrome är extremt ovanlig och väldigt svårdiagnostiserad. En på miljpnen drabbas. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Celine Dion intervjuades nyligen av Hoda Kotb från NBC News om livet med den extremt ovanliga sjukdomen Stiff Person Syndrome. Det finns inget botemedel, men regelbunden behandling kan hålla den autoimmuna sjukdomen under kontroll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Eftersom sjukdomen är extremt ovanlig – den drabbar en person på miljonen – så är den lika svårdiagnostiserad. Trots känningar sedan många år, genomgick Celine Dion många läkarbesök innan en läkare slutligen lyckades fastställa sjukdomen. I dag påverkar påverkas precis allt i hennes vardag.

Dr. Amanda Piquet sköter Dions behandling

Den person som kanske blivit viktigast i Celine Dions liv är neurologen Amanda Piquet, läkare och forskare, som genom sitt engagemang och kontinuerliga behandling av sjukdomen gett henne nytt hopp i hennes tuffa kamp.

I sitt tal om inför visningen av dokumentärfilmen om hur hennes liv påverkats, lyfte Celine Dion speciellt fram sin läkare:

“Hon har ersatt min rädsla med hopp,” berättade Dion inför publiken, enligt CNN.

Möjliga behandlingsformer 

“Det här är en sällsynt sjukdom, och den kan likna många andra neurologiska sjukdomar. Till en början när muskelspasmer ger sig till känna, tenderar de att komma och gå. Symptomen kan likna många andra tillstånd, berättar dr Amanda Piquet, enligt Yahoo News.

Dr Piquet och konstaterar att Stiff person syndrome ofta diagnostiseras som multipel skleros eller Parkinsons sjukdom.

ANNONS

Eftersom det inte finns något botemedel, är behandlingar vanligtvis inriktade på immunterapi och symptomatisk terapi för att lindra smärta. Detta inkluderar kramplösande preparat och muskelavslappnande medel, såväl som sjukgymnastik, massageterapi eller hydroterapi. 

Varför får vissa SPS?

Orsakerna till Stiff Person Syndrome är okända, men forskare misstänker att det kan orsakas av en autoimmun reaktion där kroppen angriper nervceller i centrala nervsystemet som styr muskelrörelser i musklerna. 
Precis som många andra sjukdomar varierar svårighetsgraden bland de som drabbats av sjukdomen, informerar Yale Medicine.

Läs också:

Forbes listar: USA:s rikaste kvinnor

Celine Dion: “Sjukdomen påverkar hela mitt liv”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS