News55

De skapar oreda i kungahusen

Kungafamiljen visar upp sig
STOCKHOLM 20230915 Prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine, Norges drottning Sonja, Herr Chris O'Neill, drottning Silvia tittar på från balkonen under högvaktsavlösningen på yttre borggården på Stockholms slott med anledning av kung Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum på tronen. (Foto: Jessica Gow / TT )
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 29 juni 2024Publicerad: 30 juni 2024

Det här är ett fenomen som även märkts i andra kungahus. Chris O’Neill vill inte behöva vika sig för formaliteter och förpliktelser han inte känner för. En grundlig mänsklig rättighet kan man tycka, något som undantagits medlemmarna av kungafamiljen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För Madeleine är det inte alltid lätt att axla kungahusets förväntningar och makens krav på frihet och oberoende. Det var egentligen storstilat av Chris att våga frånsäga sig prinstiteln; det visar på stark integritet och personligt oberoende, vilket skedde i samband med att paret gifte sig 2013.

Trots beslutet, har Chris kärlek och lojalitet stadgat äktenskapet, och att avsäga sig rojalistiska formaliteter har inget med känslor att göra. Det är mer ett livsval.

Kungliga formaliteter: Ett liv fyllt av förpliktelser

Att Chris O’Neill inte önskade ett nytt liv med förpliktelser och offentlighet är egentligen inte konstigt. Filmen Kungen och jag skildrar en lojal men stressad kung Carl-Gustav Bernadotte som mellan alla evenemang ibland tar sig en stund att samspråka med regissören Karin af Klintberg.

Karin af Klintberg framställer en miljö som visserligen är trygg och inramad, men där det inte tycks finnas plats för någon personlig frihet. Acceptansen av att ständigt bevakas av massmedia är en del av den kungliga rollen.

Den viktigaste regeln com kungen lärde sig under uppväxten var lojalitet och att sköta sina förpliktelser. Det är berättelsen om en liten pojke som egentligen aldrig har fått vara barn på riktigt utan gradvis vuxit in i en roll som alltid varit förutbestämd.

ANNONS

Chris vill bestämma själv

Tidningar har oupphörligen skrivit om spänningar i kungahuset och nu sist har Chris vanärat prins Daniel genom att inte bjuda in hans föräldrar till sitt 50-årskalas som Chris själv vill fira med närmaste familj och goda vänner utanför kungahuset, enligt Svensk Damtidning.

ANNONS

Det kanske börjar bli dags att acceptera den oborstade amerikanen som plikttroget flyttat hit trots att han varit öppen med att han inte trivs i Sverige och känner sig obekväm med sin halvoffentliga roll.

Meghan Markle och Harry
Meghan, hertiginnan av Sussex, vänster, och Storbritanniens prins Harry, hertigen av Sussex, deltar i Archewell Foundation Parents’ Summit “Mental Wellness in the Digital Age” som en del av Project Healthy Minds World Mental Health Day Festival på tisdag, okt. 10, 2023, i New York. (Foto: Evan Agostini/Invision/AP)

Meghan, amerikanskan som rövade bort prisen

Meghan Markle, amerikansk skådespelerska och gift med före detta prins Harry, numer hertig av Sussex, upplevde formaliteterna med brittiska kungahuset på lite liknande sätt som Chris O’Neill känt tyngden av det svenska kungahuset.

Till brittiska kungahusets förtret, avsade sig prins Harry alla sina kungliga engagemang och därmed titeln som prins.

Paret bor numer i en lyxvilla kring Los Angeles och pengar saknas inte trots skilsmässan från kungliga förpliktelser.

ANNONS

De kan nu hoppas starkt på att Donald Trump inte vinner nästa presidentval, eftersom denne fått upp ögonen för hertigens påstådda lögn inför en amerikansk tjänsteman under sin visumansökan.

Hertigen av Sussex var inte öppen om sin tidigare droganvändning, enligt Dagens Nyheter.

Hertigen av Sussex riskerar åtal i USA

Att ljuga inför en amerikansk tjänsteman är ett brott som i migrationsfrågor kan leda till livslång deportering, böter och i värsta fall fängelse. I andra fall kan det straffas betydligt svårare.

Donald Trump verkar se en chans att göra en moralens uppvisning i en bättre version av sin egen tolkning av vett och etikett genom att specialgranska hertigens rättigheter att stanna i landet om denne skulle ha ljugit.

Han har nämligen visat respektlöshet inför det brittiska kungahuset genom ha avsagt sig sina rojalistiska förpliktelser. Trump ser också ett personligt tillfälle att utöva makt.

Läs också:

Svårt beslut för både Chris och Madeleine

ANNONS

Borta bra, men hemma bäst: Nu flyttar Madeleine hem

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS