News55

Inger Nilsson: ”Ville berätta vad som händer när något blir överstort”

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 30 jan. 2022

Hon blev Pippi med en hel värld. Nu berättar skådespelerskan Inger Nilsson om baksidan med kändisskapet, beslutet hon tog och valet kring barn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hon blev Pippi med en hel värld. Nu berättar skådespelerskan Inger Nilsson, 62, om baksidan med kändisskapet, beslutet hon tog och valet kring barn.

Inger Nilsson blev känd över en natt som den fräkniga, upproriska och väldigt starka tjejen Pippi Långstrump, filmatiserad efter böckerna av Olle Hellbom. Det var 1969 som Inger debuterade i TV-serien som senare följdes upp av filmerna ”På rymmen med Pippi Långstrump” samt ”Pippi på de sju haven” och hennes liv kom att förändras för alltid.

Inger är uppväxt i Kisa och utbildade till sekreterare men valde senare att fokusera på en skådespelarkarriär och har sedan dess setts i bland annat ”Omaka par”, ”Panik på kliniken”, ”Efterskalv” och ”Jägarna” men det är som rollen som Pippi hon alltid kommer förknippas och något som inte alltid varit av godo. Det valde hon att göra upp med som sommarvärd i ”Sommar i P1”.

– Jag ville en gång för alla berätta vad som händer när det blir överstort. Pippi har färgat mycket av det jag gjort, att i roller jag söker ser man bara Pippi och hur illa folk kan bete sig, berättar hon för News55.

Hon drar sig till minnes en händelse när hon gjort illa sig i fingret och åkte till sjukhuset, hur smärtan var olidlig men sköterskan sa. ”Det där skulle Pippi aldrig klagat över”.

­­– Jag har gjort tre saker som har med Pippi att göra som jag själv har valt och bestämt. Jag höll tal på Astrid Lindgrens begravning. I 10 års tid har jag haft min enmansshow där jag berättar om Astrid och Pippi samt mitt sommarprat. Förutom detta vill jag inte prata om eller hela tiden förknippas med min rollfigur, jag vill välja de tillfällena själv, fortsätter hon.

Hon har de senaste 14 åren filmat för tysk TV men i Sverige men produktionen upphörde förra året även om inspelningarna fortsatt under pandemin.

– Det var stenhårda restriktioner, jag borde fått hjärnskador vid det här laget av alla pinnar jag fått uppkörda i näsan och vi spritade händerna hela tiden, var dränkta i sprit.

ANNONS

Själv drabbades hon av Covid-19 och låg hemma i hög feber som inte ville släppa samt en rejäl förkylning.

– När det väl vände blev jag snabbt bättre och jag klarade andningen bra, men jag åt så mycket febernedsättande och febern bara steg ändå. Då blev jag lite rädd, var nog mest rädd. Nu har jag antikroppar och är vaccinerad.

Skådespelerskan pratar om det speciella med att vara singel, att om något händer är det inte säkert att någon vet var hon är.

­­– Det är bra att man kan sms:a och stämma av med vänner men de vet ju inte exakt vad jag gör på dagarna, om jag går och tränar och när jag är hemma igen. Är man sambo finns det någon som har koll.

Just nu är hon singel men så har det inte alltid varit. Inger har bara varit förtegen till pressen och inte alltid berättar om hon varit i en relation. Några barn blev det inte men ingenting hon hänger läpp för, det finns så många barn bland vänner och bekanta.

– Jag hade nog velat haft barn men nu blev det inte så, det är klart jag saknat det men det är ingenting jag går runt och tänker på, jag har så många vänner med barn, det finns många barn omkring mig. Jag är gammelfaster, det låter som om jag är väldigt gammal och jag brukar hota med att de inte får något arv om de kallar mig gammelfaster, skrattar hon.

Ålderism är något hon fått erfara, att det kan vara svårt att få roller när man kommer upp ålder men känner ändå en viss förhoppning efter Metoo.

­– Förr skulle alla spela och vara 20 års-åldern men i och med Metoo har det förändrats, bara för att man är 60 behöver man ju inte alltid spela en mormor. Rent generellt märker jag att kroppen förändas, den säger ifrån på ett annat sätt, jag tränar dans och vred sönder ett korsband, så visst märks det att man blir äldre, fortsätter hon.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS