News55

Kungen och Drottningen åker inte med på Victoriadagen

Victoriadagen på Öland
I år kommer bara kronprinsessans familj att åka kortege genom Borgholm ut till slottsruinen. Kungen och drottningen tar sig dit på annan väg. (Foto: TT)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 09 juli 2024

Den 14 juli är det stort firande på Öland när kronprinsessan Victoria fyller år. Men i år är det bara hennes egna familj som åker i kortegen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Kvart i 10 igår kväll föddes hon på Karolinska sjukhuset. Allt gick bra. Kungen var med under förlossningen och kungafamiljen återvände till Kungliga slottet efter bara några timmar”.

Så löd Sveriges Televisions rapport om när rapporten kom från Hovet att Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia just hade fått en dotter.

Kronprinsessan Victoria nyfödd
Kungen och drottningen visar stolta upp sin nyfödda dotter Victoria. (Foto: Bernadottearkivet)

Det lilla flickebarnet som nr hon föddes inte var tronarvinge, fick namnet Victoria Ingrid Alice Désirée och skulle ha Victoria som tilltalsnamn.

Men genom en ändring av successionsordningen några år senare, blev det Victoria som fick fick uppdatera sin titel – från prinsessa till kronprinsessa.

ANNONS

ANNONS

Lokal nationaldag

Under de senare åren har just kronprinsessans födelsedag den 14 juli, blivit lite av Ölands nationaldag.

Då kungafamiljen oftast är på semester på sommarslottet Solliden, är det också här som kronprinsessan oftast firat sin födelsedag.

Kortegen genom Borgholm 2022.
Vill du få en glimt an kronprinsessans familj så bege dig til Bornholm den 14 juli. (Foto: TT/Karin Törnblom)

Firandet har numera vuxit till Victoriadagen. En festdag för alla ölänningar och även en festdag för en stor mängd turister som rest dit för att hylla Sveriges blivande monark.

En av Victoriadagens höjdpunkter är den kungliga kortegen som går genom Borgholm ut till Borgholms slottsruin där firandet fortsätter med konsert och många tal till Victorias ära.

ANNONS

Inte hela familjen

Men numera är det bara kronprinsessans familj med Victoria, Daniel, Estelle och Oscar som åker i kortegen.

ANNONS

För dig som förväntar dig att få en skymt av resten av kungafamiljen, lär bli besviken. Kungen, Drottningen och resten av familjen, tar sig till slottsruinen på andra vägar.

En av orsakerna till detta lär vara det ökade säkerhetspådrag som skulle krävas om hela kungafamiljen med alla des medlemmar skulle åka i öppen kortege.

Men nöjer du dig med att se vår kronprinsessa med familj åka i en av hovets öppna vagnar genom Borgholm, då är detta ett gyllene tillfälle.

Läs också om prinsessan Sofias nya husköp. N55.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS