News55

Neneh Cherry drack vodka till frukost

Sångerskan Neneh Cherry
Sångerskan Neneh Cherry släpper en självbiografi i dagarna. (Foto: Kim Hiorthoy, Wikimedia Commons)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 04 okt. 2024Publicerad: 05 okt. 2024

Neneh Cherrys liv har varit fantastiskt, men hon har också fått kämpa hårt i stunder av sorg och förtvivlan. Missbruket tog nästan hennes liv när mamma Moki gick bort 2009.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Neneh Cherry beskrivs alltid som sprudlande glad av tidningar som intervjuar henne, även Femina som intervjuade henne inför hennes självbiografi som släpps i dagarna.

Hon har haft en inre styrka som gjort att hon överlevt svårigheter i livet, bland annat styvpappan, den amerikanske jazztrumpetaren Don Cherrys heroinmissbruk.

Hon började morgonen med vodka

Några år in på 2000-talet flyttade Neneh Cherry med sin familj, maken och musikern Cameron Mc Vey samt dottern Mabel från London till Stockholm – halvsystern Titiyo Jah bodde redan i Stockholm.

Vistelsen i Stockholm blev inte inte speciellt bra för Neneh som kände sig ensam och upplevde ett utanförskap. Hon började dricka alkohol för att balansera upp de tunga känslorna. Alkoholen trollade bort det jobbiga.

Smygdrickandet pågick under några år, men när mamma Moki Cherry dog 2009 eskalerade drickandet och Neneh tappade kontrollen över allt.

Neneh; alltid sprudlande glad
Neneh Cherry har alltid gett sken av att vara glad. (Foto: Kim Hiorthoy, Wikimedia Commons)
ANNONS

Tappade kontrollen över sitt liv

ANNONS

All livsglädje försvann. Det var då som det okontrollerade drickandet började. Vodka var det första Neneh hällde upp i glaset på morgonen och vissa dagar blev hon så berusad att hon inte kunde lämna hemmet.

“För att lugna nerverna började jag dricka vodka redan på morgonen och det hände att jag var så berusad att jag inte kunde ta mig hemifrån”, berättar Neneh för Femina.

Känslorna tog henne med storm. Dottern Mabel var halvt vuxen och skulle snart flytta ut. Tankarna om detta, mammans död och allt annat jobbigt i livet växte som en inre förtvivlan och tomhet inom henne.

Räddningen kom till slut; ett behandlingshem i England. I dag är Neneh Cherry nykter alkoholist och dricker inte en droppe alkohol.

Att ta till alkohol för att lösa livskriser är vanligare än man tror, vilket lätt leder till missbruk.

Neneh Cherry poserar
En ung Neneh Cherry poserar inför kameran. Här hade hon just slagit igenom med låten “Buffalo Stance”. (Foto: Lars Pehrson / SvD / Scanpix / TT)

Uppväxtåren kantades av heroinmissbruk

Neneh Cherry och Titiyo Jah har samma pappa, musikern Ahmadu Jah från Sierra Leone. Efter en tid blev mamma Moki dock förälskad i den amerikanske trumpetaren Don Cherry, som blev halvsystrarnas styvfar.

ANNONS

Don Cherry var född i Oklahoma City och spelade med kända musiker som Lou Reed och John Coltrane. Hans mörka sida var missbruket; han var beroende av heroin. Det påverkade allt. Vissa dagar hade familjen pengar, andra dagar inga pengar alls.

Familjen Cherry delade sin tid mellan ett dynamiskt och spännande New York och den skånska möllan på somrarna. Det var skarpa kontraster som inte alltid var lätta för en tonårstjej. Där till vägde heroinmissbruket tungt över familjens tillvaro.

Annorlunda uppväxtår

Moki Cherry drev en kulturverksamhet tillsammans med Anita Roney i Skåne. Från 1970 spenderade Neneh somrarna i konstnärskollektiv på skånska landsbygden.

“Jag älskade min familj, men vi var inte som andra och det gjorde mig arg. Särskilt på mamma Moki som inte var som de andra mammorna, berättar Neneh för Femina.

Neneh Cherry ville ju bara smälta in när de var i Sverige. Det fanns visserligen andra barn i kollektivet, bland annat den några år yngre Shanti Roney, men känslan av att vara annorlunda etsade sig fast.

Neneh Cherry uppträder
Neneh Cherry vid ett av hennes många framträdanden. (Foto: Olivier Bruchez/Wikimedia Commons)

Hit banade väg för gravida kvinnor

ANNONS

Neneh Cherrys liv har tillägnats musiken. När hon flyttade till London hägrade klubblivet. För en 16-åring var det fantastiskt. Hon umgicks med musiker och anslöt sig till bandet Rip Rig som gjorde många spelningar på olika klubbar.

Vid 18-årsåldern fick hon första barnet, dottern Naima tillsammans med bandmedlemmen Bruce, men den nya mammarollen ändrade inte hennes livsstil. Naima fick följa med till replokaler, gigs och många konserter.

När Neneh var gravid igen med den nuvarande kärleken, musikern Cameron som hon producerat många hits tillsammans med, framförde hon dunderhiten Buffalo Stance. Höggravid med Mabel och iklädd tajts tog hon världen med storm.

Läs också:

Celine Dion: “Sjukdomen påverkar hela mitt liv”

Christer Sjögren om alkoholen: “Som att vara i ett mentalt fängelse”

Klarnas vd: “Jag kan inte hantera alkohol”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS