News55

Strid kring Marilyn Monroes villa

Strid kring Marilyn Monroes villa
Foto: AP/TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 20 maj 2024Publicerad: 20 maj 2024

Det har blossat upp en strid kring en villa i Los Angeles som påstås vara Marilyn Monroes sista bostad. Huset var på väg att rivas men räddades i sista stund.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den omstridda villan, som är i spansk stil, ligger i Brentwood i Los Angeles. Det är ett kändistätt område där det åker förbi turistbussar för att spana på kändisarnas storslagna bostäder. Brentwood är, näst efter Bel Air och Beverly Hills, Los Angeles mest välbärgade bostadsområde. Många kända personer inom exempelvis film och musik bor, eller har bott, här. Husen ligger dock i riskzonen för att  jämnas med marken för att lämna plats åt nybyggen.

Huset som den aktuella striden gäller är det enda som Marilyn Monroe har haft i sin ägo och det var här som hon avled efter en överdos vid 36-års ålder 1962. Sedan dess har huset blivit en av stadens mest kända lokala landmärken.

Strid kring Marilyn Monroes villa
Marken är åtråvärd i Los Angeles. I Brentwood där Marilyn Monroe hade sitt hus hotas flera äldre fastigheter att rivas för nybyggen. Foto: TT

Vill åt marken

Men paret som köpte villan förra året för 8,4 miljoner dollar vill enbart åt marken. I Brentwood är varje kvadratmeter guld värd, och då kvittar det att Marilyn Monroe enligt utsago ska ha levt sina sista dagar i huset, skriver Dagens PS.

Dock gick inte rivningsplanerna igenom vid första försöket.

Los Angeles kommunfullmäktige anser nämligen att huset är av historiskt intresse och ägarna nekades, uppger Robb Report.

14 ägare efter Marilyn Monroe

ANNONS

Men ägarna nöjde sig inte med detta besked. Genom en ny stämningsansökan hävdar paret att huset inte alls är ett historiskt kulturminne.

De menar att villan har gjorts om, där köket och badrummen har fått moderna renoveringar och den lilla stugan på tomten som tidigare var fristående numera har slagits samman med huvudhuset – som har haft totalt 14 nya ägare sedan Marilyn Monroe dog. Paret menar att det inte ens går att bevisa att den legendariska skådespelerskan faktiskt bodde i där.

“Det finns inte en enda del av huset som innehåller några fysiska bevis för att Miss Monroe någonsin har tillbringat en enda dag i huset, inte en möbel, inte några färger, inte en matta, ingenting”, står det i stämningsansökan.

Ovanför huvudingången hänger en skylt som säger: “Min resa slutar här” på latin. Nu återstår att se hur historien slutar när det gäller den omstridda villan.

Läs mer:

Här är gamla Hollywoodstjärnornas hemliga skönhetsknep

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS