Kvinnor kan. Men varför vågar vissa mer än andra, och behöver de nödvändigtvis stamma från en viss region? Tillåt oss reda ut begreppen.
Mest läst i kategorin
Om franska kvinnor vågar mer?
Utan att säga att det är så, skulle en del av det påståendet kunna förklaras i hur kvinnlighet flätats in i den franska kulturen på ett sublimt sätt, vilket givit plats åt humor och undertoner.
Individualismen därtill föder också ett starkt behov av att följa sin väg och tro på sig själv.
Ett exempel
Under en av Saint Laurents modevisningar, i februari i år, dök den 61-åriga skådespelerskan Philippine Leroy-Beaulieu upp i en genomskinlig midnattsblå klänning.
Hon stal showen, och blev modevisningens sensation.
Philippine Leroy-Beaulieu har skördat stora framgångar genom sin roll i Netflix serien “Emily i Paris” och hör till den grupp med kvinnor som omfamnar sin kvinnlighet – och sig själv.
Hon är bara ett av många exempel på att kvinnor i Frankrike kan vara sexiga när de blir “äldre”, enligt Economist.
Senaste nytt
Kvinnor har stärkt sina positioner
I dag omdefinierar många franska kvinnor åldrandets estetik, men inte bara det, de tar också ägandeskap över sina liv på ett sätt som bryter mot tidigare normer.
Framför allt vågar de tro på sin kvinnlighet och auktoritet. Åldern är en siffra blott.
Exempel på franska superkvinnor är Elisabeth Borne, 63-år och före detta premiärminister (16 maj 2022 till 9 januari 2024) som gjort politisk karriär och även haft tre tunga ministerposter.
Christine Lagarde 68 år och chef för Europeiska centralbanken är en annan superkvinna som visar på kvinnors betydelse oavsett ålder.
Fortfarande vackra
Det är rätt att kasta av sig åldrandets skam. Till vilken nytta? Absolut ingen alls.
Kvinnor i Frankrike ser mer positivt på sitt åldrande i dag.
Två journalister som närmar sig 60, Valérie Trierweiler som tidigare hade ett förhållande med François Hollande, en gång Frankrikes president, och Constance Vergara har stärkt äldre kvinnors röst.
Boken tillägnad kvinnor
Tillsammans har de skrivit en bok “Pour mon amie”, på svenska “Till min väninna”, som tillägnas medelålders, ensamstående kvinnor.
Boken kan betraktas som en odyssé över kvinnlighet efter en viss ålder. Här kan ni lyssna på en intervju med båda journalisterna (på franska) där de förklarar sitt syfte med boken och synen på kvinnlighet. Boken med berättelser ur kvinnors liv tar fasta på hur de kan lyfta sig själva på nytt och värdesätta sig i sitt åldrande.
“Jag har fler rynkor nu men är fortfarande vara attraktiv” konstaterar Trierweiler. Och visst har hon rätt i det.
Mer om kvinnor som kan här:
Filmstjärnans kamp mot ålderism
Hollywood-kändis markerar mot ålderism
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55