News55

Se upp för detta när du köper hund

Artikelbild
Det finns varningssignaler att vara uppmärksam på innan man köper hund. Foto: Markus Schreiber / AP / TT
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 22 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2024

Har du planer på att köpa hund? Se då upp för oseriösa säljare. En ny granskning avslöjar fall där valpar säljs på parkeringsplatser mot kontant betalning, utan några krav på köparna. Det rapporterar Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

P4 Skaraborg har granskat 23 valpsäljare på en av sveriges största annonssajter. Ungefär hälften av alla uppfödare de kontaktat följer inte Svenska kennelklubbens rekommendationer

De oseriösa uppfödarna som P4 Skaraborg kommit i kontakt med ställer inga krav på köparen. Många vill också mötas upp på parkeringsplatser och ha betalt i kontanter.

Svenska kennelklubben varnar särskilt för säljare som vill mötas på parkeringsplatser. Enligt Svenska kennelklubben ska man alltid träffa säljaren i hens egna hem. Risken för att man köper insmugglade hundar som säljs av mellanhänder är stor om man möts på exempelvis parkeringsplatser.

Janina Pfalzer på Svenska kennelklubben ser allvarligt på uppgifterna. 

– Det är verkligen inte bra. Uppfödaren är ju det enda filtret som finns idag mellan en bra eller en dålig framtid för en valp, säger hon.

Det finns enligt lag krav som uppfödarna måste följa. 

– Det finns ansvar enligt lag som man ska ta. Det kan ju bli dyrt i värsta fall om man inte har brytt sig om vad man har avlat fram, inte tittat på om det finns sjukdomsanlag och sådana saker, säger Janina Pfalzer.

Uppfödarna måste i sin tur också ställa krav på de som köper valparna, för att säkerställa att hundarna hamnar i goda händer. 

ANNONS

“Risk att få en sjuk hund”

Se upp för oseriösa säljare om du ska köpa hund
Risken att få en sjuk valp är stor om man luras av oseriösa säljare. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX / TT

Janina Pfalzer varnar för risken att köpa valp av dessa säljare.

– Den absolut främsta risken och förmodligen också den mest allvarliga är att du riskerar att få en sjuk hund, säger hon.

I nuläget vet man inte hur stort problemet är med oseriösa valpsäljare är.

ANNONS
ANNONS