News55

Hund eller inte hund – det är frågan

En hund tittar in i kameran. Ett nyblivet pensionärspar i New York funderar på om de ska skaffa hund, och de tycker lite olika om saken. Här är vad de tycker
Ett nyblivet pensionärspar i New York funderar på om de ska skaffa hund, och de tycker lite olika om saken. Här är vad de tycker. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 juni 2024Publicerad: 07 juni 2024

Det finns inget som slår det känslomässiga stöd du får av en hund. Men kommer det att slå ned oss för mycket? Det frågar sig ett par som nyligen blivit pensionärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I slutet av 2022 gick Wall Street Journals mångåriga redaktör Stephen Kreider Yoder, 66 och hans fru, Karen Kreider Yoder, 67, i pension. De berättar om sina tankar att skaffa hund.

Ja till hund

Stephen Kreider skriver i Wall Street Journal att de båda har gått fram och tillbaka på hundfrågan sedan de gick i pension.

De övertygar sig själva om att en hund skulle vara ett välkommet tillskott, men sedan anser de snabbt att det skulle vara en dålig idé. Och så tänker de om igen.

De har gjort lovande test med hundar i sitt hem, som med en yorkshireterrier de passade flera dagar åt gången för flera år sedan. 

När Stephen Kreider kom hem varje dag var hunden jätteglad att se honom, ungefär som deras söner var för så många år sedan när de mötte honom honom vid ytterdörren och suddade bort dagens bekymmer.

En hunds känslomässiga stöd kan vara precis det som behövs för att rädda en del av din pensionsångest och samtidigt ge villkorslös kärlek.

“En pensionerad släkting säger att hennes unga tax ’har tillfört omätlig glädje och skratt till våra liv’”, skriver Stephen Kreider i Wall Street Journal.

ANNONS

Han skriver vidare att hon säger att de är helt kära i valpen, trots alla vedermödor som valpens träning ger.

Det får Stephen Kreider att minns familjens hundar. Han hade hundar som barn och på senare tid hade en av deras söner en blandras som i flera år bidrog med energi och glädje till hushållet.

De tycker att de har mycket att erbjuda en hund, som pensionärer har de mycket tid att ge, deras hus är stort nog för en väluppfostrad hund och de har till en uteplats där den kan vara.

De bor i ett hundvänligt område med nära till promenadområden i naturen. När de besökte ett lokalt hundstall såg de dessutom att det finns många fina hundar som behöver ett nytt hem.

ANNONS

Nej till hund

Karen Kreider Yoder manar dock till eftertanke, hon frågar sig vad de ska göra med en hund, de som är bortresta minst sex månader om året.

”Jag älskar hundar, missförstå mig inte. Jag fäktar över främlingars valpar som om de vore söta bebisar. Jag växte upp med hundar på landsbygden i Ohio, byrackan Inkie, collien Shawn, Saint Bernardshunden Grindel. Vi lekte i skogen med dem”, skriver hon i Wall Street Journal.

Hon tillägger att när de gick in stannade dock hundarna kvar utomhus och hon är inte redo för att ha en hund i huset.

ANNONS

Hon skriver att hundar är underbara sällskap, men tycker att de ska vänta tills de är tröttare, inte har så mycket energi och behöver mer sällskap.

Hon påminner om att om de ​​skaffar en hund, behöver de lägga till en budgetpost för hundmat, veterinärförsäkring, veterinärkontroller och godsaker.

Dessutom tillkommer kostnader för sådant som hundtrim och hundvakt.

Hon nämner också risken att få fel hund för åldrandet. En ung hund kan trötta ut dem, och dessutom överleva dem.

Karen Kreider Yoder skriver att en lösning skulle kunna vara en hunddelning med en annan familj. 

”Närhelst en är borta under en längre tid, skulle den andra ta hand om hunden”, skriver hon i Wall Street Journal.

Eller så tycker hon att de kanske kan bli fosterföräldrar till hundar när de är hemma.

Bra vetande om din hund – och det är en skröna

Hundar och människor har levt tillsammans i tusentals år, men hur mycket vet du egentligen om din hund?

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS